Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

11.04.2024 10:20

Як зміцнити імунітет

66152a4390878__імунітет.jpg

Саме здоровий спосіб життя є найпершим і найважливішим кроком до підвищення імунітету та профілактикою низки захворювань, - повідомляють спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб. Це найкраще, що може зробити кожна людина, аби зберегти свою імунну систему сильною і здоровою.

Тож, для підтримки міцного імунітету медики радять не палити та не вживати алкоголь. Тютюн повільно вбиває організм людини: згідно з даними ВООЗ, близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, тоді як від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

У свою чергу алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи, яка контролює думки, змінює роботу мозку, що призводить до виснаження у ньому хімічних речовин, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. У результаті людина може відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію.

Імунітет стане міцнішим, якщо харчуватись збалансовано, вживати багато овочів і фруктів, що є важливими джерелами вітамінів та мінералів. Необхідно прагнути їсти п’ять порцій фруктів та овочів кожен день, це приблизно 400-600 грам.

Також не варто забувати про фізичну активність, вона покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон і впоратися зі стресами.

Крім того, слід підтримувати здорову вагу. Надмірна вага та ожиріння — це глобальна й комплексна проблема для здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань, у тому числі серцево-судинних, цукрового діабету 2 типу, щонайменше 12 видів раку, захворювань печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Фахівці зауважують, для підтримання здоров’я в цілому та імунітету зокрема, надзвичайно важливо спати регулярно та мінімум 7 годин на добу. Нажаль, через постійний терор росії, наразі мати якісний сон досить важко, але сон залишається базовою потребою людини, як їжа та вода. Тож, якщо не має змоги спати хоча б 7 годин протягом ночі, то слід намагатись надолужити сон одразу, як з’явиться можливість.

Ну і звичайно, спеціалісти радять уникати стресів. І хоча в нинішніх умовах цього досягти складно, проте варто пам’ятати про дрібниці, які покращують настрій. Слід використовувати кожну можливість, щоб отримати позитивні емоції.

Однак, якщо людина дотримується усіх цих порад, але почувається ослаблено та пригнічено - слід звернутись до сімейного лікаря, адже імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі.