Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

10.04.2024 09:55

Стихійна торгівля є порушенням закону

66163728e95d9__стихійна-торгівля.png

Спеціалісти вкотре нагадують запоріжцям, що стихійна торгівля становить загрозу епідемічному благополуччю населення. Торгівля «з рук» у невстановлених місцях заборонена, оскільки ці продукти харчування не відповідають санітарним нормам.

З настанням весняно-літнього періоду зазвичай зростає кількість місць стихійної торгівлі. Перш за все цьому сприяє те, що громадяни надають перевагу продуктам харчування, які реалізують з землі та не замислюються про їхню якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не постає питання у любителів купувати з землі нібито «домашнє» - в якій мірі можна нашкодити здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Водночас, купуючи продукти харчування на вулиці, покупці беруть відповідальність на себе та повинні усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках ніхто не перевіряє.  

Торгівля продуктами харчування в невстановлених місцях в Україні є незаконною. Згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення торгівля «з рук» на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах і в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це офіційні міські ринки. Саме там знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії, у свою чергу, відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.

Приміром, продавці молока та молочних продуктів на офіційному ринку постійно надають їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко, де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям.

У продавців на офіційних ринках має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди.

Придбані продукти харчування у невстановленому місці,  у випадкової людини у будь-який момент можуть стати великим лихом для покупця та його родини. Наслідки харчових отруєнь можуть не лише сильно зашкодити здоров’ю, а й обірвати життя.

У Запоріжжі працівники комунального підприємства «Муніципальна варта» продовжують проводити рейди та вживати заходи щодо подолання стихійної торгівлі. Під час рейдів складають протоколи про притягнення продавців до адміністративної відповідальності, що передбачає накладання штрафу за порушення правил торгівлі. Втім, допомогти ліквідувати таке негативне явище як «стихійна торгівля» може кожен житель міста, який відповідально ставиться до свого здоров’я і вибору місця купівлі продуктів.