Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

14.05.2024 16:25

Вихованців запорізького дитсадка посвятили у козаки й козачки

664363f4c1150__438271620_1656085291846109_194151419533320824_n.jpg

В рамках впровадження місцевої  Програми підтримки Козацького Звичаю Спас за  напрямом «Козацька педагогіка» в одному  з закладів дошкільної освіти (яслах-садку) Шевченківського району відбувся звітний фестиваль «Козацькими шляхами».

Від початку навчального року заклад дошкільної освіти активно працює над реалізацією програми розвитку козацького звичаю Спас у Запоріжжі. Звітний фестиваль «Козацькими шляхами» став своєрідним підсумком цієї діяльності, яка впроваджувалася впродовж всього цього періоду. Захід унікальний, адже став своєрідним обрядом посвяти маленьких вихованців у козаки й козачки. Провів його віце-президент Всеукраїнської федерації «Спас» Костянтин Рижов.

- Реалізуючи цю програму ми створили свій проєкт із впровадження козацького звичаю Спас саме за напрямком «Козацька педагогіка». І за цим напрямком ми провели велику роботу як всім колективом, так і за активної участі батьківської громадськості. А саме створили такі козацькі осередки, де діти занурюються, і не тільки діти, а й гості нашого садочку, у козацьку епоху, - розповіла директорка дошкільного закладу (ясел-садка) Наталя Шаріпова.

Так, у закладі облаштували два музеї - «Українська світлиця» і «Козацький курінь». Також створили вуличний макет у мініатюрі «Запорозька Січ» – з куренями й церквою, та «Українське подвір’я» - куточок з національною атрибутикою. Мають в арсеналі й курган, подарований скульптором Олександром Шкаліковим.

Також впродовж року на базі закладу провели кілька тренінгів для педагогів – керівників закладів Лівобережного відділу освіти - із провадження саме козацької педагогіки.

- Ми відкрили гурток також за цією назвою «Козацькими шляхами», який дозволяє  більш детально нашим вихованцям дізнаватися про козацький  побут, традиції, розвивати свої творчі здібності. Родзинкою нашого заходу є постійна екскурсійна робота. Ми продовжуємо працювати в напрямку впровадження музейної педагогіки. А музейна і козацька педагогіки – вони тісно пов’язані між собою. Тому впродовж року ми організовали цілу низку екскурсій до музею «Місто за порогами», краєзнавчого музею, музею музичних інструментів, гончарної студії. Кругом у музеях наші діти проводили квести за козацькою тематикою. І вже, як підсумок, наші діти вміють проводити екскурсії самі в нашому створеному музеї, - додала Наталя Шаріпова.

Крім того, садочок впроваджує активну інтернаціональну діяльність – мають налагоджені побратимські відносини з болгарським містом Шумен, а саме з одним із місцевих садочків, який також працює за музейною педагогікою у дусі національно-патріотичного виховання. Разом влаштували онлайн-захід з нагоди відзначення Великодня і навіть провели віртуальну екскурсію власними експозиціями.

- Ідея нашого колективу – щоб дитячий садок ставав осередком спілкування тих людей, які дійсно зацікавлені. Які натхненні, які люблять дітей і найголовніше – які хочуть відродити всі козацькі українські традиції, які ідентифікують нас як українців, – наголосила Наталя Шаріпова.