Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

16.05.2024 16:33

Розробка Програми розвитку і функціонування української мови триває

66460a39d7faf__photo_5345784247182548776_y.jpg

У Запорізькій міській раді продовжує працювати робоча група з підготовки проєкту Програми всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя м. Запоріжжя на 2024-2030 роки.

Сьогодні відбулося друге засідання робочої групи під головуванням секретаря міськради Регіни Харченко за участі заступника міського голови, заступника голови робочої групи Сергія Білова та членів робочої групи - представників міської влади, громадськості, науковців та митців.

Під час засідання присутні ознайомилися з результатами онлайн-опитування містян щодо розвитку і функціонування в Запоріжжі української мови як державної. В опитуванні взяли участь 156 респондентів.

Так, запоріжці визначили сфери суспільного життя міста, які, на їхню думку, потребують реалізації додаткових заходів для забезпечення розвитку і функціонування української мови. Це сфери культури (66% респондентів), торгівлі (66%), освіти (63%), охорони здоров'я (44%), соціального захисту, спорту, туризму (по 43%) та містобудування (37%).

Крім того, під час опитування мешканці Запоріжжя висловили свою думку щодо факторів, які заважають ефективному розвитку і функціонуванню української мови в місті, та обрали заходи та проєкти, які б хотіли бачити у новій програмі.

Регіна Харченко наголосила, що важливо врахувати пропозиції, які надійшли від містян під час опитування, доручила опрацювати їх та до наступного засідання внести до проєкту Програми.

У ході засідання директорка департаменту освіти і науки міської ради Юлія Погребняк ознайомила членів робочої групи з результатами дослідження реалізації аналогічних програм на територіях інших громад, а також власними напрацюваннями й пропозиціями щодо вдосконалення україномовного середовища в Запоріжжі. Фахівці також обговорили можливі методи та наявні інструменти для заохочення містян до використання української мови.

- Тепер нам потрібно зрозуміти кількісні та якісні показники вимірювання ефективності цієї програми. Наше завдання – зробити цю програму живою. Вона має здійснювати лагідну українізацію та створювати умови, які допоможуть мешканцям нашої громади з легкістю перейти на українську мову у побутовому та діловому спілкуванні, - підсумувала Регіна Харченко.

Наступного тижня планується провести останнє засідання робочої групи. Тож департаменту освіти і науки міської ради доручено підготувати остаточний варіант проєкту Програми для його підсумкового обговорення та схвалення.

IMG_9783.jpg IMG_9796.jpg IMG_9806.jpg