Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.06.2024 18:55

У Запоріжжі оптимізують мережу навчальних закладів

66608afbb4e8b__Новини_зелений_(10).png

На сьогоднішній сесії депутати міської ради затвердили проєкти, що стосуються організації роботи низки навчальних закладів. Йдеться про об’єднання шкіл та дитсадків задля формування оптимальної мережі.

Це питання неодноразово обговорювалось у системі управління освітою, наказом департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації була створена експертна рада. Також проводились зустрічі з педагогічними колективами, батьківською громадськістю.

Зазначимо, що потреба трансформувати мережу виникла через низку викликів. Одним із найперших є безпека. 28 міських шкіл не мають укриття, або воно не рекомендоване до використання. Другим, не менш важливим аспектом є демографічна ситуація. Порівняно з минулими роками, наповнюваність запорізьких шкіл знизилась на 40%. Це спричинено демографічною ситуацією, а також міграційними процесами. Понад 17 тисяч учнів виїхали за межі міста та області. Тому є дуже багато шкіл, які малочисельні. Це, у свою чергу, призвело до зниження державної субвенції на освітню галузь. Адже тепер для виділення коштів застосовується формульний підхід, який базується на тому, що середня наповнюваність класів має складати 27,5 учнів. По Запоріжжю ця цифра нижча і складає 26,3. Це означає, що понад 280 мільйонів гривень на зарплати педагогам потрібно дофінансовувати з міського бюджету. Саме тому освітня галузь постала перед питанням оптимізації мережі задля забезпечення належних умов для навчання дітей.

- Наше завдання – прийти до ефективного використання шкіл, аби створити безпечні умови для навчання та не нашкодити освітньому процесу, а навпаки зробити його більш якісним, - зазначив заступник міського голови Сергій Білов.

Так, до міської гімназії № 94 приєднали гімназію №39. Заклад № 30 об’єднали з гімназією № 62. Зазначимо, що і 30 і 39 гімназії неодноразово потерпали від обстрілів, зокрема заклад № 30 сильно постраждав під час ракетної атаки 1 червня. До того ж там немає укриття, яке могло б забезпечити безпечне перебування дітей.

Як зазначила директорка гімназії № 62, укриття в цій школі будували у післявоєнні роки таким чином, аби в разі можливих воєнних дій воно змогло бути безпечним. Що стосується кількості учнів, то школа розрахована на понад 500 дітей.

- В Запоріжжі присутні лише трохи більше 300. В гімназії № 30 лише 144 учня фізично знаходяться у Запоріжжі. Тому при об’єднанні загальна кількість учнів не перевищуватиме розрахункову потужність закладу, - наголосила Ірина Пархоменко.

Наталя, мати двох дітей, які навчаються в гімназії №94 також підтримує зміни в мережі закладів загальної середньої освіти.

- Підтримую таке рішення, оскільки знаю, що в 39-й гімназії були пошкоджені вікна під час ракетних атак на місто. Укриття там теж немає. А в нашій, 94-й гімназії є укриття, і вистачить місця всім. Сподіваємось, що з 1 вересня ми вийдемо в офлайн навчання, і це дозволить нашим дітям отримувати знання більш якісно, - розповіла пані Наталя.

Також трансформація торкнулась і низки інших закладів. Зокрема об’єднали:

  • гімназію №92 та ясла-садок № 205 «Світлиця»;
  • гімназію №52 та ясла-садок № 131 «Віночок»;
  • гімназію №77 та ясла-садок № 143 «Квітковий»;
  • початкову школу «Прогрес» та ясла-садок № 210 «Славутич»;
  • гімназію №14 та ясла-садок № 129 «Конвалія»;
  • початкову школу «Гармонія-плюс» та колегіум «Мала гуманітарна академія»;
  • гімназію №49 та початкову школу «Злагода»;
  • ліцей «Промінь» та ліцей «Логос»;
  • гімназії № 17 та 70;
  • гімназії № 81 та 86;
  • ліцей №105 та Запорізький технічний ліцей.