Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17.07.2024 09:25

Запоріжцям нагадали про ризики вживання води з природніх джерел

6697641aed508__66913f71d668c__659fa2f575988__water-analysis-e1597734919585.jpg

Вода, поряд зі своїм величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов, особливо під час військових дій, може стати фактором ризику виникнення різноманітної патології, у тому числі інфекційних захворювань. 

В умовах руйнування об’єктів інфраструктури внаслідок бойових дій часто у сільській місцевості постає проблема забезпечення населення доброякісною питною водою. З цією метою дедалі частіше в умовах відсутності централізованого водопостачання використовується вода з альтернативних джерел: колодязів, бюветів, каптажів тощо.

Спеціалісти нагадують, при виборі місця для колодязя необхідно враховувати, що він має бути розташований на незабрудненій та захищеній місцевості вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 50 м від вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, старих покинутих колодязів тощо.

Влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються повінню, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених, а також на проїжджій частині вулиць – забороняється. 

Для захисту від забруднення поверхневими стоками необхідно влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя.

Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води, та який є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично, не рідше раз на рік, очищати та повністю відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води дозволеними МОЗ України деззасобами. Раз на рік рекомендується хімічне очищення води.

Разом з тим Міністерство охорони здоровʼя нагадує, що вода в криницях та каптажах на територіях, затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС, є небезпечною.

Людям не рекомендують використовувати воду з природних джерел, поки спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб не проведуть її лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин та збудників хвороб. Водночас можуть знадобитися довгострокові запобіжні заходи (зокрема повторне тестування), щоби впевнитися в безпеці води.