Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27.08.2024 14:35

Обговорили особливості перейменування вулиць на честь загиблих воїнів

9ab1fec0-11d6-419c-a17b-a7a885b5f46c.png

Відбулося чергове засідання Консультативної ради жінок загиблих Героїв за участі секретаря міськради Регіни Харченко та фахівців з питання перейменування вулиць. Основною темою цієї зустрічі стало увіковічення пам’яті полеглих захисників та захисниць у назвах вулиць Запоріжжя.

- Наші вулиці мають відображати різні етапи історії нашої країни. Мають нести у своїх назвах імена видатних постатей різних сфер і різних епох. Ми й наші діти маємо пам’ятати імена Героїв, завдяки яким сьогодні живемо в українському місті Запоріжжі, - зазначила Регіна Харченко.

Як повідомила заступниця начальника відділу планування та забудови міста департаменту архітектури та містобудування міськради Марія Коваль, зараз процес перейменування вулиць регулюється розділом другим проєкту «Положення про порядок найменування та перейменування територіальних об'єктів Запорізької міської територіальної громади». Цей документ створено з урахуванням рекомендації Українського інституту національної пам'яті, а також досвіду інших територіальних громад України.

Так, у рамках процесів декомунізації (2015-2016 роки) та дерусифікації й деколонізації (по 2024 рік) з 1 418 територіальних об’єктів (вулиць, проспектів, провулків, майдани тощо) у Запоріжжі вже перейменовано 459.

Іменами полеглих Героїв на сьогодні вже названо понад 25 вулиць міста. 9 вулиць носять назви окремих підрозділів Збройних Сил України та Сил Оборони. Окрім цього, в Запоріжжі з'явилися три парки та сквери, названі на честь українських захисників.

Зараз процес перейменування та присвоєння назв вулицям на честь сучасних Героїв триває.

З механізмом перейменування вулиць та особливості діяльності робочої групи з питань міської топоніміки до початку повномасштабної війни та під час дії воєнного стану присутніх ознайомила заступниця начальника управління – начальниця відділу внутрішньої політики та організаційної роботи управління внутрішньої політики, преси та інформації міської ради Тетяна Михєєва.

Фахівчиня нагадала, що для перейменування вулиці на честь загиблого героя, необхідно звернутися з поданням. Його можуть подати члени родини загиблого, батьки, дружина чи чоловік, діти, а також громадські чи волонтерські об’єднання, військові частини.

Усі пропозиції щодо перейменування вулиць збираються й формуються у реєстр та обговорюються на робочій групі за участі фахівців різних галузей, а також проходять громадські обговорення.

На сьогодні робоча група з питань міської топоніміки продовжує працювати та приймати звернення від громадян.