Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

31.08.2024 16:30

У Запоріжжі активно працюють над підвищенням рівня безбарʼєрності

5b1c3f1d-e247-44fe-b6e7-189f1f1812d9.jpg

Безбар`єрність – пріоритетний напрямок роботи для міської влади у сучасних умовах. Це стало зрозумілим після початку повномасштабного російського вторгнення. Оновлена міська влада Запоріжжя це розуміє.

Саме тому у Запоріжжі створено Раду безбар`єрності при Запорізькому міському голові. Нагадаємо, до її складу увійшли 25 людей. Серед них депутати міської ради, ветерани російсько-української війни, представники департаментів та управлінь міської ради. Також у Раді представлені голови, члени одинадцяти громадських організацій. Головою Ради безбар`єрності при Запорізькому міському голові стала секретар міської ради Регіна Харченко. Також у місті затверджено міську програму з безбарʼєрності на 2024-2030 роки.

У Запоріжжі працюють над підвищенням рівня безбарʼєрності у місті. Це передбачає роботу у різних сферах та напрямках.

В одному зі структурних підрозділів Запорізької міської ради у квітні 2024 року було створено відділ забезпечення доступності та розвитку урбаністичного простору. Його спеціалісти опрацьовують звернення від людей з інвалідністю.

У КП «Водоканал» у підрозділах, де проводиться прийом громадян, було створено безбар’єрний доступ для маломобільних груп населення: встановлені кнопки виклику та змонтовані пандуси.

У Запоріжжі працюють понад 10 бібліотек, які мають всі  умови для надання бібліотечних послуг людям з інвалідністю:

У будинку №68-а по вулиці Незалежної України працює перша у південно-східному регіоні України інклюзивна бібліотека. У ній облаштовано пандус, вбиральню, проходи для пересування читачів на кріслах колісних, тактильні смужки та позначення шрифтом Брайля. На вході розташовано тактильний план приміщення бібліотеки, систему для автоматичного відкриття дверей та встановлено кнопку виклику персоналу. Є література шрифтом Брайля та великим кеглем.

Вже прийняте рішення про створення 4 інклюзивних спортивних майданчиків у чотирьох парках Запоріжжя. Цей проєкт буде реалізовано завдяки співпраці міста з USAID.

При будівництві та ремонті тротуарів введено обов'язкову норму - облаштування пониження і тактильної плитки

Модульне містечко для вимушених переселенців спроєктовано з урахуванням потреб маломобільних осіб.

Зазначимо, виконавчі органи міської ради регулярно надають нові пропозиції стосовно облаштування безбар'єрного простору у місті. Робота у цьому напрямку триває.

- Працюємо над підвищенням рівня безбарʼєрності у Запоріжжі. Адже безбарʼєрність - це сучасна норма облаштування міського простору. Всі ми різні. Але місто у нас одне. І воно має бути однаково доступним для всіх, - говорить секретар міської ради Регіна Харченко.

Нагадаємо, Національна стратегія з безбар’єрного простору в Україні створена за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.  У рамках її реалізації розроблено «Довідник безбар’єрності». Його створено у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

«Довідник безбар’єрності», доступний за посиланням – https://bf.in.ua   .