Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

06.02.2024 12:10

Продукти зі стихійних ринків несуть загрозу здоров’ю

65c1fb2fee245__стихійна-торгівля-15.11.jpg

Спеціалісти нагадують, що єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це офіційні міські продовольчі ринки.

Вони мають лабораторію, яка здійснює обов’язковий ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок про проведену експертизу.

Натомість стихійна торгівля має низку негативних факторів. Серед них - продаж продуктів харчування, які не мають сертифікатів та не пройшли перевірку якості, неофіційне працевлаштування продавців, перешкоджання проїзду транспорту та проходу пішоходів на тротуарах, антисанітарія та залишене сміття. Крім того, стихійна торгівля складає нечесну конкуренцію продавцям, які торгують на офіційних ринках.

Втім, як зазначають експерти, найнебезпечнішим фактором стихійної торгівлі є шкода здоров’ю покупців. Адже однією з головних причин харчових отруєнь є неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях. Покупці не можуть отримати жодних достовірних даних про те, в яких умовах виготовлялись ці продукти, яку тару використовували для пакування, які терміни їхньої придатності. До того ж у продавців зі стихійних ринків немає медичної книжки та дозволу на торгівлю.

Тож, лише власна відповідальність за вибір місця купівлі продуктів допоможе подолати таке негативне явище як «стихійна торгівля» та стане запорукою збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.