Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

09.04.2024 09:00

Оновлений «Пакунок малюка»

6613f572e6944__pakunok-malyati.jpg

Отримати «Пакунок малюка» чи грошову компенсацію — кожна родина, в якій з'явилося немовля, цей вибір робить самостійно. За побажаннями матусь набір для новонароджених відтепер якісно змінився на краще. Його вартість нині становить 7689 гривень. У бебі-боксі є все необхідне для малюка з першого дня від народження. Породіллі кажуть, що задоволені тим, що його вміст розрахований не тільки на перші дні життя дитини, а й на подальший період. Засоби для гігієни, підгузки, розвиваючий килимок, рушнички, пелюшки, теплий костюмчик – всього до сотні товарів і засобів.

Пілотний проєкт державної Програми «Пакунок малюка» почав діяти в Україні з 2020-го року. Це одноразова допомога родинам із новонародженими дітьми для належного догляду за ними з перших днів життя. Водночас за бажанням, батьки можуть отримати одноразову грошову компенсацію вартості бебі-бокса. Кошти перераховуються на спеціальний рахунок у банку, і їх можна використати винятково для придбання дитячих товарів. Постановою Кабміну від 9 лютого цього року скористатися грошовою компенсацією можна протягом 12 місяців від народження дитини.

- У нас було багато пологів і багато пакунків. Потім з’явилася можливість взяти або пакунок, або гроші, і частина людей почала брати грошима, так, це було більш вигідно для них. Тобто ми завжди даємо якусь альтернативу. Зараз серед породіль бажаючих отримати бебі-бокс чи грошову компенсацію — десь 50 на 50 відсотків, - розповідає завідувачка відділення патології вагітних міського пологового будинку №4 Анна Шватченко.

Динаміка народжуваності у пологовому будинку №4 в останні місяці хоч і повільно, але стає позитивною, зауважують фахівці. І хоча, у порівнянні навіть із роками пандемії, коли кількість пологів зменшилась майже удвічі - зараз все більше родин наважуються на дитину. За статистикою, близько 1000 немовлят у рік народжується саме у 4-му пологовому. У місяць в середньому тут з’являються на світ 60-70 немовлят. За словами спеціалістів це добрий показник. Адже на початку минулого року тут приймали 45 пологів на місяць.

Життя не зупинити, й попри війну, у пологовому будинку народжуються діти — перші, другі, й навіть треті і четверті у родинах, каже завідувачка відділення Анна Шватченко. А медичне обслуговування й післяпологовий супровід породіллі тут на найвищому рівні. Приміром, коли жінка виписується з медзакладу, вона отримує певні рекомендації, як піклуватися про себе й дитину. А також може прийти сюди на огляд або консультацію, якщо її турбує власний стан чи здоров’я дитини.