Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28.05.2024 10:20

Бізнесу нагадали про мовний закон

665584d63e334__5af0115-reklama.jpg

Складові малого та середнього бізнесу, як-от магазини, заклади харчування або ж надання побутових послуг, мають змінити мову реклами, що опублікована мовою агресора, на державну.

Департамент економічного розвитку Запорізької міської ради нагадав суб’єктам господарської діяльності про необхідність неухильно дотримуватись вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Українська мова є обов’язковою при обслуговуванні громадян, наданні споживачам інформації про товари та послуги, також обов’язковим є використання української мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах.

Усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Українська версія сайту може існувати поряд з іншими мовними версіями сайту, але містити не менший обсяг контенту.

Будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму - від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, має бути з україномовним інтерфейсом, незалежно від того, чи використовується електронний екран, чи інтерфейс має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.

Нагадаємо, члени виконкому підтримали рішення про демонтаж інформаційних стендів, вивісок, об’єктів зовнішньої реклами, інформація на яких подана російською мовою. Разом з тим у Запоріжжі діє робоча група, яка проводить постійні рейди містом та фіксує випадки розміщення рекламних конструкцій, які не відповідають вимогам законодавства, зокрема російськомовні. Об’єкти, які розміщені з порушеннями – підлягають демонтажу. Його може виконати власник самостійно, або ж відбудеться примусовий демонтаж силами комунальних підприємств.

Слід додати, що у міськраді триває підготовка проєкту Програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя м. Запоріжжя на 2024-2030 роки. До розробки важливої для міста програми долучився уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який є ініціатором переходу від лагідної до наступальної українізації