Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

20.06.2024 13:25

Роз’яснення щодо документів для виїзду дітей за кордон

6674029333c55__служба-гол.jpg

Головний спеціаліст – юрисконсульт служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Артем Богдан відповів на актуальні влітку запитання запоріжців щодо виїзду за кордон з дітьми, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або третіх осіб за заявою другого з батьків.

До повномасштабного вторгнення рф у 2022 році виїзд дітей за кордон можна було здійснювати в супроводі мами, бабусі, інших третіх осіб за завіреною нотаріально заявою згоди на виїзд одного з батьків. Наприклад, якщо дитина їде з мамою, додається заява батька, а якщо треті особи супроводжують дитину, то необхідно було щоб заяву завіряли і тато, і мама.

- Після початку великої війни наше законодавство трохи змінилося, Кабінет міністрів України вирішив дещо спростити виїзд дітей за кордон. У березні 2022 року були внесені зміни до постанови № 57 від 1995 р.  – виїзд дітей відтоді здійснюється у супроводі мами, бабусі, дідуся, сестри, мачухи, вітчима тощо з завіреною органом опіки та піклування заявою одного з батьків. У результаті воєнних дій сім’ї  розділилися, хтось виявився на окупованій території, хтось у зоні бойових дій, і треба було дати дітям змогу евакуюватися у безпечні місця. Тепер, по-перше, дитина має право виїхати за згодою одного з батьків, по-друге, оформлення документу заяви безкоштовне. Мати або батько може звернутися, як у нашому випадку, до служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, написати заяву, ми таку заяву розглядаємо і завіряємо її від виконавчого комітету як орган опіки та піклування, - відзначив головний спеціаліст – юрисконсульт служби (управління) у справах дітей міськради Артем Богдан.

Повноваження завіряти такі заяви одного з батьків для виїзду дітей за кордон було покладено на заступника міського голови, який відповідає за напрямок служби (управління) у справах дітей.

Раніше, на початку війни, коли люди рятувалися від небезпеки, працівники прикордонної служби ставилися лояльно до відсутності якихось документів. Зараз же процедура виїзду українських дітей за кордон більш упорядкована.  Тому що з 2023 року діти виїжджають за кордон у плановому порядку – на відпочинок, у табір, на змагання, провідати родичів. І це радує, що підстави для перетину кордону позитивні. З початку 2024 року служба у справах дітей погодила 107 звернень щодо виїзду дітей, і всі вони з позитивних приводів, як такої евакуації немає.

Як пояснив Артем Богдан, одному з батьків треба прийти до служби (управління) у справах дітей міськради, написати власноруч заяву за наданим службою зразком, додати копії документів – паспорта, свідоцтва про народження дитини, про шлюб батьків (або його розірвання), визначення місця проживання дитини (за потреби), путівки на відпочинок тощо, обов’язково копію паспорта особи, яка буде супроводжувати дитину, і документів, які підтверджують родинні зв’язки. Служба приймає заяву, готує проєкт відповіді і направляє його профільному заступнику міського голови, якому було делеговано повноваження, він завіряє цю заяву від виконавчого комітету як органу опіки і піклування. Потім людина приходить особисто і забирає цю заяву, яка є підставою для перетину державного кордону з дитиною. На жаль, між батьками дитини іноді трапляються конфлікти й розбіжності, працівники служби намагаються їх врегулювати у доступний спосіб.

Послуга оформлення заяви на дозвіл виїзду дитини за кордон безкоштовна. Єдине прохання працівників служби – поставитися до цієї процедури відповідально, не допускати аврального оформлення «сьогодні, бо завтра їдемо». Якщо запоріжці планують виїзд з дитиною, яка не досягла віку 16 років, за межі України, то підготувати документи завчасно і звернутися до служби (управління) у справах дітей міськради хоча б за 15 днів. Це дасть змогу також ретельно звірити документи і уникнути помилок і неточностей, через які на кордоні трапляються прикрі інциденти.

служба1.jpg