Володимир Буряк повідомив за які кошти відремонтують квартири у постраждалому будинку

03.08.2021 11:15

Міський голова Володимир Буряк провів засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка була присвячена ліквідації наслідків пожежі у будинку по вул. Сержанта Медведєва, 7. Також Володимир Буряк зустрівся з мешканцями будинку та відвідав у лікарні рятувальника Павла Проскурнікова, який постраждав під час гасіння пожежі.

Міський голова зазначив, що роботи з ліквідації наслідків проводитимуться цілодобово. На місці буде розгорнуто штаб, який контролюватиме їх виконання.

- Спочатку необхідно провести аварійні роботи. Потім перейдемо до відновлення будинку. Всі роботи будуть виконані за рахунок коштів бюджету міста. Вже зараз зрозуміло, що сума буде значна. Доручаю підготувати проєкт рішення про виділення необхідних коштів на сесію, яка запланована на 6 серпня. Сподіваюся, що депутати відреагують на ситуацію і сесія відбудеться, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, будинок чотириповерховий, в одному під’їзді 5 поверхів. Нараховує 34 квартири. Мешканців евакуйовано. Їм запропоновано місця для тимчасового проживання. За необхідності буде надано допомогу у перевезенні речей.

Від пожежі постраждали близько 500 метрів покрівлі. Також пошкоджені верхні поверхи. На даний момент проводиться підрахунок збитків.

- Слідство встановить причини цієї події. Я не слідчий, але на мою суб’єктивну думку винний підрядник, який проводив роботи з заміни покрівлі та залишив на даху балони. Таке ставлення до роботи є неприпустимим. Що б мені хто не казав, але буде зроблене все для того, щоб далі цей підрядник більше не працював на міських об’єктах, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що зараз важливо виконати ремонт, а вже потім можна буде розібратися з питанням відшкодування збитків підрядником, адже правоохоронці проводитимуть слідство.

Після засідання комісії міський голова знову виїхав на місце події, де зустрівся з мешканцями будинку. Там вже розгорнули палатку, де працюватиме штаб з ліквідації надзвичайної ситуації. Роботи плануватимуться на кожну добу.

- Завдання у найкоротший термін виконати роботи. Спочатку необхідно розібрати завали, які виникли. Потім визначити обсяги шкоди та необхідного фінансування. Місто бере на себе відповідальність за виконання робіт. Часу немає, необхідно за півтора-два місяці виконати максимальний обсяг робіт, підготувати будинок до зими, - сказав Володимир Буряк.

Наразі вирішуються питання, що стосуються оцінки завданої шкоди, розселення людей у гуртожиток, оперативного відновлення документів, виділення матеріальної допомоги, забезпечення цілодобової охорони будівлі і, за необхідності, харчування. Вже вирішено, що будинок охоронятимуть цілодобово. Мешканці матимуть можливість проінформувати про збитки, які їм завдала пожежа, розглядаються питання компенсації збитків.

- Є доручення Дніпровській районній адміністрації, спільно з департаментом фінансів, управлінням соціального захисту вирішити питання з виплатою матеріальної допомоги мешканцям кожної квартири цього будинку. За діючими нормами зможемо виплатити до 25 тисяч гривень мешканцям однієї квартири. У той же час всі відновлювальні роботи місто профінансує за кошти бюджету, - повідомив Володимир Буряк.

Міський голова повідомив мешканцям, що ремонтні роботи за бюджетні кошти виконають не лише у під’їздах, на покрівлі, а й у постраждалих квартирах будинку.

Ліквідуючи пожежу постраждав рятувальник Павло Проскурін. Після зустрічі з мешканцями будинку Володимир Буряк відвідав його у лікарні. Наразі він почувається добре та планує виписатися з лікарні.