У Запоріжжі стало більше сучасних трамваїв

04.08.2021 13:20

Сьогодні розпочалися випробування ще двох європейських трамваїв, придбаних цього року. Вже через деякий час вони будуть перевозити пасажирів на міських маршрутах. Продовження реалізації програми «Запорізький трамвай» проконтролював міський голова Володимир Буряк.

З 2017 року у Запоріжжі реалізується програма міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай». Вона включає збирання трамваїв власного виробництва на базі КП «Запоріжелектротранс», придбання європейських вагонів, капітальний ремонт рухомого складу. За цей період було виготовлено 14 трамвайних вагонів. Ще 3 зберуть цього року. Придбано 25 європейських трамваїв. З них 12 цього року, які поступово випускають на лінію. Зокрема сьогодні на випробування вийшли 10-й та 11-й вагони. Ще один готують до роботи.

- За цей час ми практично повністю завершили оновлення трамвайного парку, який щоденно виходить на лінію. З урахуванням придбаних європейських трамваїв, збирання цього року ще трьох власних трамваїв цього року відповідну роботу ми фактично закінчимо. Тепер будемо працювати над збільшенням кількості рухомого складу. Необхідно приблизно ще десять додаткових трамваїв. Вже є плани, де їх можна придбати, але для цього депутати міської ради повинні розпочати працювати та приймати необхідні рішення, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова провів сьогодні виїзну нараду з питань продовження реалізації програми «Запорізький трамвай». Обговорювались також питання подальшого розвитку комунального громадського транспорту у Запоріжжі.

- За ці роки ми змогли реалізувати у Запоріжжі низку масштабних проєктів. Зокрема Міжнародний аеропорт «Запоріжжя». Ще один важливий напрямок – розвиток комунального громадського транспорту. Це «Запоріжелектротранс» з його великими автобусами, трамваями, тролейбусами, у тому числі і з автономним ходом, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що це стало можливим завдяки запоріжцям, які своєю працею наповнюють міський бюджет. Володимир Буряк зазначив, що на цьому місто зупинятися не планує. У наступні роки продовжиться збирання запорізьких трамваїв. Також необхідно розвивати тролейбусний парк за рахунок придбання тролейбусів з автономним ходом, які себе добре зарекомендували.

Місто продовжує співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами. За рахунок залучення їх ресурсів запоріжці розраховують придбати не лише додаткові тролейбуси, автобуси, але й електробуси.

- Важливо, що у рамках такого співробітництва передбачене оновлення не лише рухомого складу, а й тягових підстанцій. Їх також необхідно модернізувати для забезпечення стабільної роботи електротранспорту, - наголосив Володимир Буряк.