У Запоріжжі обговорили ситуацію з погашенням заборгованості з заробітної плати

07.09.2021 12:10

Станом на 1 серпня заборгованість з виплати заробітної плати у Запоріжжі склала 78,21 млн гривень. Відповідні борги мають 27 суб’єктів господарювання. Переважна більшість заборгованості припадає на державні та приватні підприємства. Сьогодні у міськвиконкомі відбулось засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати. Учасники заходу обговорили ситуацію з погашенням заборгованості, шляхи її зменшення.

З початку року по 1 серпня заборгованість з виплати заробітної плати у Запоріжжі зменшилась на 4,68 мільйона гривень. Однак проблема зберігається, адже на 1 серпня борги складали 78,21 млн гривень. Серед боржників переважно державні та приватні підприємства, але є і комунальні. Сьогодні у міськвиконкомі обговорили шляхи погашення існуючої заборгованості та низку інших питань. Зокрема організацію роботи стосовно додержання законодавства в частині дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації зайнятості, стан виконання підприємствами-боржниками затверджених графіків погашення заборгованості з заробітної плати.

Ці питання розглядали на засіданні міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати і соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати. На нього були запрошені представники підприємств, які мають заборгованість з заробітної плати, а також з ЄСВ, платежів до Пенсійного фонду.

Представники Головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області, департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради, ГУ Держпраці у Запорізькій області, районних адміністрацій, підприємств-боржників доповіли про ситуацію з погашенням заборгованості з заробітної плати та інших платежів, заходи щодо легалізації занятості та контролю за дотриманням мінімальних гарантій оплати праці. Серед боржників зокрема залишаються підприємства «Кремнійполімер», «Радіоприлад», Класичний приватний університет.

Підприємства проінформували про виконання графіку погашення боргів з заробітної плати та плани погасити існуючі борги до кінця року. У той же час на деяких підприємствах зберігаються проблеми, які заважають їм дотримуватись затверджених графіків.

Заступник міського голови Анатолій Васюк зазначив, що питання погашення заборгованості з заробітної плати, інших виплат, платежів до Пенсійного фонду України має залишатися на постійному контролі. Зокрема районні комісії повинні контролювати виконання підприємствами-боржниками затверджених графіків виплат заборгованості.