У Запоріжжі розпочав роботу міжнародний екологічний форум

14.09.2021 11:55

Розпочав роботу 5-й спеціалізований міжнародний запорізький «Еко Форум-2021». У ньому візьмуть участь понад 90 закордонних та українських спікерів. Працюватимуть 12 основних локацій форуму. Головною темою обговорення стане європейський екологічний курс, у тому числі в контексті впровадження місцевих ініціатив. Організатори заходу - Запорізька міська рада, Запорізька торогово-промислова палата. У роботі форуму сьогодні взяв участь міський голова Володимир Буряк.

З 14 по 16 вересня у Запоріжжі проходитиме 5-й спеціалізований міжнародний запорізький «Еко Форум-2021». Серед його учасників експерти з питань охорони довкілля, представники бізнесу, освіти, науки, органів місцевого самоврядування та державної влади. У рамках заходу очікуються виступи понад 90 спікерів з України та інших країн. У форумі візьмуть участь фахівці з України, Канади, США, Китаю, Німеччини, Польщі та інших країн. Він проходитиме у виставковому центрі «Козак-палац».

Відкриття форуму відбулось сьогодні. До учасників та гостей заходу звернулися міський голова Володимир Буряк, представники обласної влади, народний депутат України Юлія Яцик, Генеральний консул Німеччини у Донецьку (офіс м. Дніпро) Таня Байєр, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук, представники Асоціації міст України, міжнародних організацій.

- Еко Форум у Запоріжжі – це дійсно візитівка міста. Подія, на яку щороку чекають не лише експерти у сфері екології, а й представники громадськості, бізнесу, мешканці Запоріжжя. За ці роки, коли він проводиться, цей захід став одним із наймасштабніших і вийшов на міжнародний рівень, адже збирає багато учасників як з України, так і з-за кордону, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що форум об’єднує владу, великий, малий і середній бізнес, а також громаду для вирішення найважливішого питання – покращення екології в місті. Кілька років тому міська влада підписала з промисловими підприємствами міста Меморандум про співпрацю. І його пункти не залишилися просто на папері, а дійсно були втілені в життя. На заводах за їх власні кошти було впроваджено низку заходів, які допомогли суттєво знизити кількість викидів у повітря та воду.

Однак робота повинна продовжуватися, адже проблема екології для Запоріжжя залишається актуальною. Саме тому у Запоріжжі реалізується низка програм та проєктів у сфері захисту довкілля, озеленення і так далі.

- Минулого року місто підписало нову Угоду, в рамках якої підприємства продовжать реалізовувати заходи щодо покращення стану екології в місті. У Запоріжжі прийнята та впроваджується міська програма озеленення Запоріжжя. Затверджена і міська програма ревіталізації малих річок, - зазначив Володимир Буряк.

У програмі цьогорічного форуму – змістовні заходи для промисловців та підприємців, освітян та науковців, студентства та школярів, а також - всіх небайдужих до питань екології громадян.

За ці роки запорізький екологічний форум став багатогалузевим проєктом, що об’єднав експозиційний, дискусійний та комунікаційний майданчики. Протягом трьох днів сучасні напрацювання у сфері екології будуть презентовані у рамках ековиставки, обговорюватимуться під час численних тематичних «круглих столів», семінарів, майстер-класів та інтерактивних акцій.

На виставці будуть представлені стенди організацій-розробників сучасних технологій в сфері охорони навколишнього природного середовища, комунальних підприємств міста, промислових підприємств та вищих навчальних закладів. Зокрема в ній візьмуть участь КП «Водоканал», концерн «Міські теплові мережі», КРБП «Зеленбуд», Міський дитячий ботанічний сад, КП «Запоріжелектротранс».

Головною темою Еко Форуму-2021 обрано Європейський зелений курс (Green Deal), який передбачає декарбонізацію економіки ЄС до 2050 року. Відбудеться пленарна частина «Європейський зелений курс: можливості та наслідки для України», а також спеціалізовані секції, присвячені питанням «зеленого бізнесу», енергоефективності, управлінню водними ресурсами, захисту атмосферного повітря та поводженню з відходами.

В рамках Еко Форуму-2021 також відзначать активних учасників Днів сталої енергії в м. Запоріжжя, пройдуть засідання Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП України та Комітету з питань зміни клімату, захисту озонового шару при Міндовкілля за темою «Хід виконання Закону України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»; Всеукраїнський студентський професійний творчий конкурс проєктів з екологічного менеджменту в контексті глобальних кліматичних змін, який проводить Запорізький національний університет; підбиття підсумків міського щорічного конкурсу творчих робіт (проєктів) з ландшафтного дизайну.

Організатори форуму - Запорізька міська рада, Запорізька торогово-промислова палата. Захід пройде за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, комітету підприємців тз питань природокористування та охорони довкілля при торгово-промисловій палаті України, ЗОСПП(Р) «Потенціал».

Нагадаємо, впродовж останніх років у Запоріжжі було розроблено низку міських програм природоохоронного спрямування. Серед них програма боротьби з карантинними рослинами міста Запоріжжя на 2016-2025 роки, яка спрямована на вирішення проблеми розповсюдження карантинних рослин, перш за все амброзії, залучення до цього суб'єктів господарювання, підприємств і установ усіх форм власності. Програма ревіталізації малих річок та інших водойм міста Запоріжжя на 2018-2028 роки, якою передбачено проведення комплексу заходів, спрямованих на відновлення водних об'єктів. Програма комплексного озеленення міста Запоріжжя на 2019-2029 роки «Зелене місто», яка передбачає проведення комплексу заходів зі збереження, реконструкції та збільшення зелених зон міста. План дій з адаптації до наслідків зміни клімату міста Запоріжжя, який має стати важливим документом розвитку міста, об'єднавши інноваційні дії в галузі енергоефективності та зеленої енергетики з адаптаційними заходами для поліпшення безпеки міського середовища, комфорту і здоров'я містян.