Запоріжці можуть скористатися реєстраційними послугами онлайн

16.09.2021 15:50

Запоріжці мають змогу отримати довідку про місце реєстрації особи в режимі онлайн за допомогою нового електронного онлайн-сервісу. Для запровадження цієї послуги департамент реєстраційних послуг Запорізької міськради за кошти місцевого бюджету розробив спеціальне програмне забезпечення. Особливої актуальності сервіс набуває у період карантину, адже сприяє мінімізації кількості відвідувань відділів реєстрації, скорочує час очікування у черзі та забезпечує дотримання карантинних заходів.

Новий онлайн-сервіс в тестовому режимі було запроваджено департаментом цьогоріч у квітні. Так, мешканці Запоріжжя можуть отримати довідку про реєстрацію місця проживання особи в режимі онлайн без відвідування районних відділів реєстрації фізичних осіб. Цією послугою вже скористалося понад 700 громадян.

- Фактично послугу можна замовити не виходячи з дому. Тобто, якщо зайти на офіційний сайт департаменту реєстраційних послуг, знайти і замовити цей документ і в будь-який зручний спосіб пройти ідентифікацію, можна зазначену довідку отримати. Крім того, у кожному з відділів реєстрації департаменту реєстраційних послуг є QR-код, відповідно до якого можна також покроково замовити цю довідку, - зазначив заступник міського голови Анатолій Васюк.

Минулого тижня департаментом було реалізовано можливість замовлення довідки про реєстрацію місця проживання особи з мобільного пристрою (смартфону), а також запису в електронній черзі. Це дає громадянам можливість отримати послугу у зручний для них день і час. Зареєструватися у електронній черзі можна як на сайті департаменту реєстраційних послуг за посиланням і натиснувши на знак питання, так і за допомогою QR–коду.

- Для ідентифікації особи у відносинах з банківськими установами, управліннями соціального захисту населення, підрозділами соціального захисту населення виникає проблема у підтвердженні місця реєстрації особи. Саме ця довідка вирішує цю проблему. Не треба йти до відділів реєстрації, стояти в черзі, можна просто вдома, на роботі, в машині, громадському транспорті зайти на сайт, або скористатися QR-кодом, замовити цю довідку і протягом певного часу її отримати, - розповів директор департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради Олександр Казанцев.

Крім того, цьогоріч наприкінці лютого у Запоріжжі батьки отримали змогу онлайн зареєструвати місце проживання новонародженої дитини у складі комплексної послуги «єМалятко».

Нагадаємо, «єМалятко» — це комплекс із 9 послуг від різних органів влади, потрібних при народженні дитини. Замість численних візитів до державних установ та збору десятків різних документів батьки мають змогу самостійно замовити на порталі «Дія» всі необхідні послуги для новонародженого за однією заявою усього за 30 хвилин. Зокрема оформити свідоцтво про народження, допомогу на дитину, номер платника податків та зареєструвати місце проживання малюка.

Комплексну послугу «єМалятко» також можна замовити відвідавши відділ РАЦС або філію ЦНАП. Усе, що потрібно мати батькам для отримання послуги онлайн — медичний висновок про народження дитини та кваліфікований електронний підпис.

На сьогоднішній день батьки понад 1000 немовлят, скориставшись послугою «єМалятко», зареєстрували перше місце проживання маленьких запоріжців.