Запоріжці платитимуть за тепло на рівні минулого опалювального сезону

11.10.2021 17:05

У новому опалювальному сезоні запоріжці платитимуть за тепло та гарячу воду на рівні опалювального сезону 2020-2021 років. Це стало можливим завдяки підписанню на загальнодержавному рівні Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років. Нагадаємо, його було розроблено та підписано за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Опалювальний сезон у Запоріжжі повинен розпочатися згідно з затвердженими нормативами, коли середньодобова температура протягом трьох діб буде нижче +8 градусів. Ці та інші питання обговорили під час наради щодо стану готовності теплового господарства, житлових будинків та об’єктів соціальної сфери міста до опалювального сезону.

У нараді, яку провів секретар міської ради, взяли участь профільні заступники міського голови, керівники департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради, комунальних підприємств, керуючих компаній.

- Зараз ми змінюємо формат спілкування з мешканцями Запоріжжя. Важливі питання будемо обговорювати спільно з запоріжцями, засобами масової інформації. Такі наради стануть традиційними. Сьогодні ми обговоримо стан готовності міста до опалювального сезону, врегулювання спірних питань у сфері теплопостачання, постачання гарячої води, - сказав Анатолій Куртєв.

За станом на сьогодні житлове господарство готове до опалювального сезону на 98%, теплове господарство – на 99%, водопровідно-каналізаційне господарство – на 96%. Є проблемні питання, пов’язані з будинками ОСББ, ЖБК. На жаль, значна їх частина поки не надала акти готовності будинків до опалювального сезону.

Генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек зазначив, що економічно обґрунтований тариф на тепло по Запоріжжю на сьогодні складає понад 2300 гривень за гігакалорію. Його планується затвердити рішенням виконавчого комітету міської ради. У той же час, на виконання згаданого вище Меморандуму, у новому опалювальному сезоні платитимуть за тепло та гарячу воду на рівні опалювального сезону 2020-2021 років. Це буде передбачено ще одним рішенням виконавчого комітету. Різниця в тарифах концерну «Міські теплові мережі» буде компенсована.

Роботи, які залишилися, планується виконати у найближчі дні. Опалювальний сезон у місті розпочнеться згідно з затвердженими на державному рівні нормативними документами, коли середньодобова температура протягом трьох діб буде нижче +8 градусів.

- Завдання профільним заступникам міського голови – опалювальний сезон у Запоріжжі має розпочатися вчасно. Всі запоріжці мають бути з теплом. Сьогодні всі звітували, що для цього все підготовлено. Головне, щоб це відповідало дійсності під час старту опалювального сезону, - заявив Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради також нагадав, що після старту опалювального сезону, у разі виникнення проблем з опаленням, запоріжці можуть звертатися з заявками до міського контакт-центру «15-80». Заступник міського голови Віктор Гординський наголосив, що це можна буде зробити вже на третій день після початку опалювального сезону.

Учасники наради також зазначили, що підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років дозволило Запоріжжю вирішити низку важливих питань. Зокрема зафіксувати ціну на природний газ для теплопостачання, постачання гарячої води для житлових будинків. Також буде зафіксована ціна на газ для бюджетних організацій. Важливим досягненням стало скасування передоплати на газ. Також планується збільшити надходження до місцевих бюджетів за низкою напрямків. Ці кошти можна буде спрямувати на компенсацію різниці в тарифах на тепло та гарячу воду. У результаті запоріжці платитимуть за тепло та гарячу воду на рівні минулого опалювального сезону. Нагадаємо, Меморандум було розроблено та підписано за ініціативи Президента України Володимира Зеленського.