У міській лікарні №9 розгорнуть додаткові ліжка для лікування хворих коронавірусом

20.10.2021 13:55

У Запоріжжі продовжується робота над розгортанням у лікарнях додаткових ліжок для лікування хворих коронавірусом. Зокрема планується розгорнути 50 додаткових ліжок у міській лікарні №9. Сьогодні секретар міської ради Анатолій Куртєв провів виїзну нараду у цьому медичному закладі, щоб обговорити з медиками це питання.

Запорізькі лікарні, які лікують коронавірусних хворих, працюють з повним навантаженням. Кількість хворих зростає. Міська влада продовжує підтримувати медичні заклади, але ситуація залишається складною. Нагадаємо, у Запоріжжі для лікування хворих коронавірусом перепрофілювали низку медичних закладів. Це міські лікарні №№1, 2, 6, 7, 9. Коронавірусних хворих також приймають міська дитяча лікарня №5 та пологовий будинок №4. Місто закуповувало та продовжує закуповувати для цих лікарень додаткове медичне обладнання. З міського бюджету планується виділити додаткові кошти на допомогу цим лікарням. У місті відкрили додаткові Центри масової вакцинації. Однак ситуація залишається складною.

Сьогодні секретар міської ради Анатолій Куртєв провів виїзну нараду у міській лікарні №9, перевірив, у яких умовах працюють медики, як організовані прийом хворих та медична допомога пацієнтам. Секретар міської ради поспілкувався з медиками.

- Відділення інтенсивної терапії лікарні заповнене на 100%. У пацієнтів, які перебувають у нашому відділенні, важкий перебіг хвороби. Вони потребують кисневої підтримки. Медики працюють на межі своїх можливостей. Вірус дуже агресивний, з агресивним перебігом, з ураженням легенів та інших органів, - сказав завідувач відділення інтенсивної терапії Олександр Вєдєнєєв.

У цьому відділенні було спочатку 18 ліжок інтенсивної терапії. Потім збільшили до 30. Також ще 16 реанімаційних ліжок розгорнули на базі іншого відділення. Загалом зараз на цих ліжках госпіталізовані близько 50 хворих. Вони повністю заповнені.

- У міській лікарні №9 під лікування коронавірусних хворих перепрофільовано 360 ліжок. Ситуація вкрай важка. Всі вони заповнені хворими. Є можливість розгорнути ще близько 50 додаткових ліжок. Однак необхідно вирішити питання з залученням додаткових медиків, - зазначив заступник директора лікарні Петро Риженко.

За словами медиків, лікарня забезпечена киснем, засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами. Зокрема у медичному закладі 240 точок централізованої подачі кисню, 140 кисневих концентраторів. Однак ситуація залишається важкою. Медики пов’язують це з небажанням запоріжців вакцинуватися та закликають робити щеплення.

Зазначають, серед тих, хто потрапляє до міської лікарні №9, лише близько 1% вакцинованих. При цьому жоден з них не потребує інтенсивної терапії. Тобто щеплення захищає від важкого перебігу хвороби. Людина у разі хвороби переносить її у легкій формі.

- Сьогодні місця у коронавірусних лікарнях Запоріжжя заповнені. Працюємо над збільшенням їх кількості. Саме тому приїхав сьогодні до 9-ї міської лікарні, щоб поспілкуватися з медиками, обговорити можливість розгортання додаткових 50 ліжок. Керівництво медичного закладу, медики відгукнулися на цю пропозицію. Однак при цьому необхідно вирішити питання з залученням до лікарні додаткових медичних працівників, виділенням додаткових обсягів кисню. Також необхідно виділити кошти для збільшення кількості точок централізованої подачі кисню, - заявив Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради наголосив, що під час виїзної наради вдалося знайти шляхи вирішення вказаних питань, що дозволить збільшити кількість ліжок для лікування хворих коронавірусом. Також зараз вивчаються можливості для збільшення кількості місць в інших коронавірусних лікарнях. Анатолій Куртєв запевнив, що міська влада продовжить допомагати медикам. Це стосується і забезпечення повноцінної оплати їх праці.