У Запорізькому міськвиконкомі прокоментували строки початку опалювального сезону

22.10.2021 16:25

Заступник міського голови Олексій Нікіфоров дав роз’яснення з цього приводу.

Коли запоріжцям слід очікувати теплих батарей ?

Все буде залежати від погодних умов. Ми уважно слідкуємо за прогнозними температурними показниками, і якщо не буде якихось форс-мажорних обставин, то з 25 жовтня буде підключена соціальна сфера – лікарні, дитячі садочки, інші бюджетні заклади, а з 30 жовтня відбудеться так зване «холодне підключення» багатоквартирних будинків. Після цього буде здійснено запуск котелень. Ще декілька днів, у залежності від особливостей будинку, знадобиться для того, щоб теплоносій досяг квартир. Отже, десь з 3 листопада більшість запорізьких квартир буде з теплом.

Звичайно, можливі якісь технічні негаразди, тоді мешканці квартири повинні будуть звертатись до керуючих компаній чи свого ОСББ для вирішення проблеми.

Які тарифи очікують запоріжців цього опалювального сезону ?

До літа 2021 року тарифи на опалення встановлювалися НКРЕКП. В грудні 2018 року НКРЕКП встановлено тариф на послугу з централізованого опалення для мешканців міст у розмірі 1481,07 грн за 1 Гкал.

Через два роки, у грудні 2020 року, у зв’язку зі змінами, внесеними до законодавства, НКРЕКП встановлено тариф на послугу з постачання теплової енергії у розмірі 1655,08 грн за 1 Гкал.

Але, відповідно до Меморандуму про взаємопорозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води від 09.02.2021 року, Концерн «МТМ» проводив нарахування для населення згідно з тарифами від 2018 року, тобто за ціною 1481,07 грн за 1 Гкал.

Відповідно до змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» тарифи на опалення повинні були нараховуватися все ж згідно з Постановою НКРЕКП від 30.11.2020 року, тобто за ціною 1655,08 грн за 1 Гкал. Наразі прийняті нормативно-правові акти у відповідності до вимог чинного законодавства, які на державному рівні врегулювали питання застосування тарифів.

На сьогодні Меморандумом про взаємопорозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води між Урядом та місцевим самоврядуванням від 30.09 2021 року передбачений саме такий підхід - недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, встановлених уповноваженими органами, розмір яких перевищуватиме розмір тарифів на вказані комунальні послуги, що застосовувалися до відповідних споживачів у кінці опалювального періоду 2020/21 рр.

Саме тому виконком Запорізької міської ради і встановив ціну в 1655,08 грн за 1 Гкал у опалювальному сезоні 2021/2022 року.