У Запоріжжі продовжують працювати над розгортанням додаткових ліжок для надання допомоги хворим на COVID-19

25.10.2021 14:40

Розгортання додаткових ліжок для коронавірусних хворих у міській лікарні №9. Можливість перепрофілювання одного з корпусів Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги для лікування коронавірусних хворих. Навчання додаткових медичних бригад, які проводитимуть щеплення. Ці та інші питання обговорили сьогодні на нараді, яку провів секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

В умовах продовження епідемії коронавірусу у Запоріжжі особливе значення має ситуація у міських лікарнях, які лікують хворих коронавірусом. Міська влада має оперативно реагувати на ситуацію, щоб у найкоротші терміни надавати всю можливу допомогу медикам, медичним закладам. Саме тому секретар міської ради Анатолій Куртєв регулярно проводить оперативні та виїзні наради за участю представників галузі охорони здоров’я.

Чергова нарада відбулась сьогодні у міськвиконкомі. У ній взяли участь профільний заступник міського голови Геннадій Наумов, представники департаменту охорони здоров’я міської ради, керівники медичних закладів Запоріжжя, які лікують коронавірусних хворих, представники Центрів ПМСД.

- Хочу вчергове подякувати медикам за роботу. За короткий час у місті вдалося розгорнути додаткові Центри масової вакцинації, збільшити кількість ліжок для коронавірусних хворих. Однак ми маємо продовжувати цю роботу. Сьогодні хотів би почути, яка допомога необхідна ковідним закладам від міста. З іншого боку чекаю пропозицій, яка ще існує можливість для розгортання додаткових ліжок, - сказав Анатолій Куртєв.

Учасники наради обговорили ситуацію у ковідних лікарнях, рівень завантаженості ліжок, забезпеченість лікарень медичним персоналом, обладнанням, киснем, засобами індивідуального захисту. Також окремо розглянули можливість розгортання додаткових ліжок у цих медичних закладах, монтажу додаткових точок централізованого постачання кисню. Зокрема це стосувалося міської лікарні №9. Також прозвучала пропозиція розглянути перепрофілювання хірургічного корпусу Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги для лікування хворих коронавірусом.

- Завдання продовжувати розгортанням додаткових ліжок у Міській лікарні №9. Заплановано розгорнути ще 50 ліжок, забезпечених киснем. Також розпочинаємо роботу над можливим перепрофілюванням хірургічного корпусу Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Це необхідно робити, адже потрібні додаткові місця, - заявив Анатолій Куртєв.

Також планується обговорити питання розгортання коронавірусних ліжок у деяких обласних медичних закладах, які розташовані на території Запоріжжя.

Лікарі розповіли, що ситуація у медичних закладах залишається важкою. Більшість ліжок зайняті. Значна частина хворих потребує кисневої підтримки. У стаціонарах багато важких хворих. У результаті всі реанімаційні ліжка завантажені.

Серед проблемних питань залишається потреба у додаткових медичних кадрах. Для їх залучення міська влада продовжує діалог з медичним університетом та приватними медичними закладами. Зокрема медичний університет вже активно допомагає місту у цьому питанні.

Медики вкотре закликали запоріжців робити щеплення від коронавірусу. Це найбільш дієвий метод зупинити зростання кількості хворих, зменшити кількість важких випадків хвороби. Наявна у Запоріжжі статистика підтверджує, що навіть захворівши повністю вакциновані переносять хворобу легше та переважно не потребують кисневої підтримки.

Зі свого боку міська влада, медики роблять все можливе для того, щоб створити належні умови для вакцинації. Зокрема зараз проходять підготовку 17 додаткових медичних бригад, які зможуть робити щеплення.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв нагадав запоріжцям, що задля збереження свого здоров’я та здоров’я своїх близьких також важливо дотримуватись карантинних вимог у громадському транспорті, у місцях масового скупчення людей.