У Запоріжжі запрацював новий центр масової вакцинації

10.11.2021 16:48

Сьогодні, 10 листопада, відкрився Центр масової вакцинації в Шевченківському районі. Він працює в торговельному центрі «Піраміда» за адресою: проспект Моторобудівників, 20.

З роботою пункту імунізації ознайомився секретар міської ради Анатолій Куртєв.

- Шевченківський район дуже великий, а зробити щеплення можна було лише у пунктах вакцинації, які працюють на базі центру первинної медико-санітарної допомоги №2. Тож відкриття додаткового пункту імунізації допоможе знизити навантаження на наші медустанови. Я хочу висловити подяку бізнесу, який в ці нелегкі часи активно співпрацює з владою та надає площу для розміщення таких Центрів, - зазначив Анатолій Куртєв.

Центр масової вакцинації працюватиме щодня з 8:00 до 20:00. Вакцинація здійснюється як за попереднім записом через сайт медичної інформаційної системи Helsi.mi, так і згідно черги.

Позаштатна радниця міського голови з питань медицини, директорка ЦПМСД №9 Ганна Головко нагадала, що після щеплення запоріжці можуть отримати COVID-сертифікат про вакцинацію, який можна пред'явити в громадському транспорті чи при відвідуванні торгівельно-розважальної інфраструктури.

- COVID-сертифікат – це документ у телефоні, який можна завантажити через портал електронних послуг «Дія». Він буває «жовтого» (одне щеплення), який дійсний 120 діб, і «зеленого» кольору (два щеплення), який дійсний 365 діб. Є міжнародні та внутрішні сертифікати. В нашій країні вони нічим не відрізняються за своїми правами, але якщо людина пред’являє міжнародний сертифікат, тоді необхідно пред’явити і паспорт, - розповіла Ганна Головко.

Окрім того, в центрах масової вакцинації доступна нова послуга – запоріжці, які зробили друге щеплення, можуть отримати тут міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Раніше їх видавали лише сімейні лікарі. Свідоцтво відповідає всім міжнародним нормам. Документ можна використовувати для перетину державних кордонів тих країн, які дотримуються Міжнародних медико-санітарних правил. 

Також планується розгорнути пункти щеплень у двох храмах. Передбачається, що вони працюватимуть по неділях. У Свято-Покровському соборі (пр. Соборний, 37) з 8:00 до 13:00, у Соборі Святої Трійці (вул. Культурна, 101а) у Космічному мікрорайоні з 9:00 до 16:00.

Нагадаємо, загалом запоріжці можуть зробити щеплення в 13 Центрах масової вакцинації.