У Запоріжжі пропонують перенести пам’ятник Богдану Хмельницькому

22.11.2021 08:00

Запоріжці пропонують перенести пам’ятник Богдану Хмельницькому, який зараз розташований у парку Металургів. Це може стати першим кроком для створення у Запоріжжі алеї або меморіалу видатних постатей Козацької України. З такою пропозицією звернулися представники ініціативної групи до секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва.

Ініціативна група запоріжців пропонує перенести пам’ятник Богдану Хмельницькому та створити у місті алею або меморіал видатних постатей Козацької України. Серед представників ініціативної групи генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, керівник Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула, директор міської ДЮСШ «Спас» Костянтин Рижов, ветеран полку «Азов» Максим Зайченко, ветеран АТО, приватний підприємець Павло Бовкун, ветеран АТО, приватний підприємець Андрій Василенко, запорізький журналіст Валентин Терлецький та інші. Вони зустрілися з секретарем Запорізької міської ради Анатолієм Куртєвим для обговорення цієї ініціативи. 

На думку ініціаторів перенесення пам’ятника, на сьогодні він розташований у неналежному місці, фактично прихований від уваги запоріжців та гостей міста. Пам’ятник Богдану Хмельницькому заслуговує іншого місця, де його могли б щоденно бачити більше людей.

- Ми проводили невеличке опитування. Більшість опитаних запоріжців не знають, що у Запоріжжі є пам’ятник Богдану Хмельницькому та де він розташований. Тому є сенс перенести пам’ятник в інше місце, щоб його бачило більше людей. Наприклад, розташувати його на перехресті вулиці Богдана Хмельницького та проспекту Металургів. Для цього не будуть необхідні великі витрати, лише незначні кошти на благоустрій території, де буде розташовано пам’ятник, - сказав Максим Остапенко.

Було запропоновано кілька локацій розміщення пам’ятника – перехрестя пр. Металургів та вул. Б. Хмельницького, площа Запорізька, майданчик при виїзді з вул. Б. Хмельницького на греблю «Дніпрогесу».

- Коли пам’ятник буде встановлений на новому місці, він може стати початком створення у Запоріжжі меморіалу або алеї видатних діячів Козацької України. Це стане підтвердженням того, що Запоріжжя дійсно є козацькою столицею України. На жаль, на сьогодні у місті практично відсутні пам’ятники, пов’язані з постатями, подіями Козацької доби, - наголосив Валентин Терлецький.

Учасники зустрічі також зазначили, що алея або меморіал видатних діячів Козацької України можуть стати ще одним туристичним об’єктом Запоріжжя.

У неділю, 21 листопада, секретар міської ради Анатолій Куртєв та представники ініціативної групи провели зустріч біля пам’ятника Богдану Хмельницькому у парку Металургів, а також побували на тих локаціях, де пропонується встановити пам’ятник та створити алею або меморіал видатних постатей Козацької України.

- Окрім Богдана Хмельницького, у нас є багато інших героїв Козацької доби. Полковники, кошові отамани, гетьмани. Після прийняття рішення про створення алеї або меморіалу діячів Козацької України ми зможемо регулярно доповнювати їх пам’ятниками іншим видатним постатям. У тому числі й завдяки співпраці з українськими містами, з історією яких пов’язане життя цих людей, - відзначив Олександр Притула.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв наголосив, що ідея перенесення пам’ятника Богдану Хмельницькому та створення алеї або меморіалу видатних діячів Козацької України дійсно має право на життя, однак її необхідно детально вивчити та продовжити опрацьовувати.

- Підтримаю вашу ідею. Однак необхідно детально опрацювати існуючі варіанти. У тому числі продовжувати вивчати ситуацію на місці, залучити спеціалістів, щоб зрозуміти можливість реалізації цього проєкту, - заявив Анатолій Куртєв.