Місто компенсуватиме ОСББ частину відсотків по енергозберігаючих кредитах

25.11.2021 13:00

Запорізька міська рада та ПАТ АБ «Укргазбанк» підписали Меморандум про співпрацю для реалізації державної програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ». Це дозволить здешевити для запорізьких ОСББ кредити для впровадження у будинках енергозберігаючих заходів. Документ сьогодні підписали секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв та директорка Запорізької обласної дирекції «Укргазбанку» Наталя Гапоненко.

Скорочення споживання енергетичних ресурсів – важливий напрямок державної політики в Україні. Стосується це й житлово-комунального господарства, яке залишається однією з найбільш енерговитратних галузей. Для зменшення використання енергетичних ресурсів необхідна модернізація житлового фонду. Цьому має сприяти державна програма енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ». Завдяки їй ОСББ отримали можливість залучати кредити для реалізації енергозберігаючих заходів у своїх будинках – утеплення фасадів, встановлення індивідуальних теплових пунктів та іншого.

Держава компенсуватиме ОСББ, які візьмуть участь у програмі, до 60-70% тіла кредиту. Однак залишалося питання з виплатою кредитних відсотків, які є досить високими. У цій ситуації міська влада вирішила підтримати запорізькі ОСББ. Була затверджена міська програма, згідно з якою міський бюджет компенсуватиме ОСББ, які братимуть участь у програмі, частину відсотків кредитної ставки. Обсяг цієї компенсації встановлено у розмірі однієї облікової ставки НБУ. Зараз вона складає 8,5%.

Сьогодні секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв та директорка Запорізької обласної дирекції «Укргазбанку» Наталя Гапоненко підписали Меморандум між Запорізькою міською радою та ПАТ АБ «Укргазбанк». Він передбачає співпрацю у реалізації державної програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ».

- Фактично підписання Меморандуму дає старт реалізації цієї програми у Запоріжжі. Перші три ОСББ вже вклали договори з банком. Вже цього року вони розпочнуть отримувати відшкодування частини кредитних відсотків з бюджету. Відповідні кошти вже передбачені у бюджеті міста, - сказав Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради подякував керівництву «Укргазбанку» за успішну співпрацю з містом та висловив упевненість, що вона продовжуватиметься й надалі.

- Це важливий проєкт для нашого міста, який дасть можливість ОСББ реалізувати енергозберігаючі заходи. Хочу подякувати місту за таку співпрацю. «Укргазбанк» і далі готовий брати участь у таких програмах, які спрямовані на допомогу громадянам, - наголосила Наталя Гапоненко.