На засіданні регіонального відділення АМУ обговорили питання формування бюджету та тарифів на тепло для населення

26.11.2021 16:30

Реалізація Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води. Державний бюджет України та бюджети місцевих громад на 2022 рік. Ці питання сьогодні обговорили на засіданні Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України. У його роботі взяв участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Асоціація міст України об’єднує понад 900 міст, селищ, сіл. Вона вже багато років представляє інтереси місцевих громад на загальнодержавному рівні. Представники АМУ беруть участь у розробці важливих для громад законопроєктів, активно співпрацюють з Кабінетом міністрів України, міністерствами та відомствами. На місцях активно працюють регіональні відділення АМУ. У тому числі й Запорізьке.

Сьогодні відбулось засідання Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України. Запоріжжя на ньому представляв секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. У засідання взяв участь виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, який зокрема зупинився на деяких важливих для громад аспектах проєкту Державного бюджету України на 2022 рік.

Це стосувалося освітньої субвенції, яку місцеві громади мають у наступному році отримати з Державного бюджету, державного фінансування медичних гарантій через Національну службу здоров’я України. Також у проєкті Держбюджету передбачені кошти на вирішення проблем пожежної безпеки у закладах освіти, покращення умов харчування дітей у навчальних закладах та інше.

- Є одне важливе для місцевих громад питання. З 1 січня анонсоване підвищення заробітних плат медичним працівникам. Це правильне рішення, адже наші медики працюють у надважких умовах. Разом з тим це підвищення необхідно передбачити у фінансуванні програми медичних гарантій, яке відбувається через Національну службу здоров’я України. Фінансування має бути збільшене, що повинно знайти відображення у Державному бюджеті. Необхідно щоб Асоціація міст України підняла це питання перед народними депутатами, - сказав Анатолій Куртєв.

Також учасники засідання обговорили реалізацію Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води. Його розробку та підписання ініціював Президент України Володимир Зеленський. Це дозволило у поточному опалювальному сезоні не підвищувати тарифи на тепло для населення. У той же час різницю між економічно обґрунтованим тарифом та тарифом, за яким платитиме населення, тепловикам компенсуватимуть місцеві бюджети.

Зазначалося, що зараз завершується підрахунок витрат, які понесуть місцеві бюджети в опалювальному сезоні, компенсуючи тепловикам цю різницю. Також продовжується робота над визначенням додаткових джерел надходжень прибутків, які дозволять місцевим громадам покрити ці витрати.