У Запоріжжі знизять тариф на тепло для бізнесу та абонплату для населення

29.11.2021 17:00

З 1 грудня у Запоріжжі планують знизити тарифи на тепло для комерційних підприємств, організацій. Також планується зменшити абонентську плату на тепло та гарячу воду для населення, яка розпочала діяти з 1 листопада цього року. Ці питання сьогодні розглянули на нараді під керівництвом секретаря міської ради Анатолія Куртєва.

Ситуація у ковідних лікарнях. Рівень вакцинації у Запоріжжі та продовження масового щеплення населення. Стан проходження опалювального сезону у Запоріжжі. Зниження тарифів на тепло для комерційного сектору, зменшення абонплати за тепло, гарячу воду для населення. Ці та інші питання обговорили сьогодні на нараді, яку провів секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Ситуація з захворюваністю ковідом у Запоріжжі стабілізувалась. У запорізьких ковідних лікарнях зайнято лише 698 з 2020 ліжок. Однак проблема великої кількості важких хворих залишається. З 98 реанімаційних ліжок зайняті 89.

- Хочу подякувати всім службам за роботу. Завдяки спільним зусиллям рівень захворюваності ковідом знизився. Навіть з’явилися вільні місця у реанімаціях. Однак розслаблятися рано, адже у багатьох хворих захворювання проходить у важкій формі. Необхідно продовжувати дотримуватись карантинних вимог, вакцинуватися, - сказав Анатолій Куртєв.

На цей час майже запоріжці вакцинувалися майже 428 тисячами доз. Близько 194,7 тисяч містян зробили два щеплення. Зокрема вдалося досягти досить високого рівня вакцинації серед працівників освіти – 97,9%, у тому числі у школах 99,1%.

Запоріжці мають всі можливості для того, щоб зробити щеплення. Працюють 14 центрів масової вакцинації, мобільний пункт вакцинації на базі автобуса КП «Запоріжелектротранс». У середньому щодня у мобільному пункті вакцинації роблять близько 200 щеплень. Працюють мобільні бригади. Медики забезпечені необхідною кількістю вакцин.

Обговорили на нараді і ситуацію з опаленням житлових будинків. На сьогодні у Запоріжжі всі будинки підключені до тепла. У той же час залишаються проблеми з окремими стояками опалення. Однак 94% заявок щодо проблем з опаленням вже опрацьовані. Робота щодо інших продовжується.

Розглянули і ситуацію з тарифами на тепло для різних груп споживачів. Нагадаємо, ринкова вартість природного газу в Україні залишається високою. Однак це не вплине на вартість опалення для населення та бюджетних організацій. Адже для них вартість природного газу зафіксована. Відповідно для населення 7420 гривень, а для бюджетних організацій 16700 гривень за тисячу кубометрів.

Все це результат реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води. Його було розроблено та підписано за ініціативи Президента України Володимира Зеленського.

Протягом опалювального сезону концерн «Міські теплові мережі» планує щомісячно пропонувати для затвердження економічно обґрунтований тариф на постачання теплової енергії. Він змінюватиметься у залежності від змін складових тарифу – вартості природного газу, електроенергії, розміру заробітної плати. Однак фактично для населення та бюджетних організацій тариф підвищуватись не буде.

Зокрема 23 листопада відповідне рішення було прийняте на засіданні виконавчого комітету міської ради. Тариф на тепло для комерційних установ, організацій з 1 грудня було встановлено на рівні 7080 гривень за гігакалорію. Його було визначено з урахуванням ціни природного газу на рівні 37 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Однак нещодавно концерн «Міські теплові мережі» отримав нову ціну на природний газ на грудень. Вона становитиме 29 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Це дозволить переглянути тариф на тепло для комерційного сектору. Він становитиме 5900 гривень за гігакалорію.

- Необхідно активно попрацювати та прийняти у робочому порядку відповідне рішення виконавчого комітету міської ради. Це потрібно для того, щоб воно вступило у силу вже з 1 грудня. У результаті з 1 грудня для комерційної сфери у Запоріжжі діятиме тариф не 7080, а 5900 гривень за гігакалорію, - заявив Анатолій Куртєв.

Також на нараді обговорили варіанти зниження абонентської плати на тепло та гарячу воду для населення. Планується, що її буде знижено на 30-50% від варіанту, який спочатку запропонував концерн «Міські теплові мережі». Секретар міської ради Анатолій Куртєв доручив вже сьогодні розглянути це питання на окремій нараді за участю депутатів профільних комісій міської ради та надати відповідні доручення концерну «Міські теплові мережі». 

Міська влада також продовжує контролювати готовність КП «ЕЛУАШ» до дій в умовах снігопаду, погіршення погодних умов. Були проведені навчання, які виявили окремі проблеми при оперативному виході техніки для ліквідації наслідків негоди. За підсумками навчань будуть зроблені необхідні висновки.

На постійному контролі залишається питання ліквідації незаконних тимчасових споруд. Зокрема поставлене завдання вже у грудні вирішити цю проблему на проспекті Металургів та вулиці Запорізькій.

Ще одне важливе питання – ситуація з безпритульними тваринами у Запоріжжі. На нараді наголошувалось, що спільно з міськими службами, волонтерами опрацьовуються різні варіанти його вирішення, вивчається досвід інших міст України щодо відлову, утримання, стерилізації таких тварин.

- Необхідно розглянути існуючі пропозиції, вивчити досвід Дніпра, Харкова, Львова. У результаті потрібно розробити, затвердити єдину концепцію вирішення цієї проблеми у Запоріжжі та розпочати працювати за визначеними напрямками. Всі ми розуміємо, що ця проблема досить важлива, адже постійно бачимо безпритульних тварин на вулицях міста, - зазначив Анатолій Куртєв.