У Запоріжжі стало більше сучасних трамваїв

01.12.2021 18:00

Міська влада Запоріжжя продовжуватиме підтримувати розвиток комунального громадського транспорту. Це необхідно для того, щоб містяни могли вільно користуватися цим транспортом, а він був зручним та сучасним. На цьому наголосив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Сьогодні на лінію для випробувань вийшов ще один трамвай запорізького виробництва, який став вже 15-м. У найближчі два місяця буде завершене збирання ще двох таких вагонів.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв провів сьогодні виїзну нараду на території трамвайного депо КП «Запоріжелектротранс». У ній взяли участь заступник міського голови Олексій Нікіфоров, керівництво комунального підприємства. Обговорили стан оновлення рухомого складу трамваїв у Запоріжжі. Також секретар міської ради проконтролював роботи зі збирання чергових запорізьких трамваїв.

- Завдання міської влади продовжувати розвиток КП «Запоріжелектротранс». У місті багато комунального громадського транспорту, зокрема трамваїв. Завдання полягає у тому, щоб трамваї були комфортними. Частина з них вже є такими. На маршруті тепер буде вже 40 європейських та запорізьких трамваїв. Однак для перевезення пасажирів необхідно більше сучасного транспорту. Сьогодні ми бачимо, як може розвиватися підприємство, - саказав Анатолій Куртєв.

За кілька попередніх років завдяки коштам міського бюджету у Запоріжжі вдалося практично повністю оновити парк трамваїв. Зокрема було зібрано 14 запорізьких трамваїв на базі КП «Запоріжелектротранс», придбано 25 європейських трамваїв. Також виконувався капітальний ремонт існуючого рухомого складу трамваїв.

На цей рік було заплановано збирання ще трьох запорізьких трамваїв. Сьогодні перший з них вже вийшов на лінію для випробувань. Триває збирання ще двох трамвайних вагонів. Роботи щодо них планують завершити відповідно у грудні та січні. Тобто у результаті пасажирів перевозитимуть вже 17 трамваїв запорізького виробництва.

Представники «Запоріжелектротрансу» зазначили, що трамваї запорізького виробництва відповідають сучасним вимогам та при цьому коштують місту у кілька разів дешевше, ніж придбання їх у іншому місті.

- В умовах ковідних обмежень «Запоріжелектротранс» перевозить лише сидячих пасажирів. У результаті прибутки підприємства зменшуються і воно потребує додаткової фінансової підтримки. Підприємство не є прибутковим, необхідно і далі допомагати йому, підтримувати його роботу для того, щоб запоріжці мали можливість користуватися комунальним громадським транспортом, - наголосив Анатолій Куртєв.

Учасники наради обговорили подальші плани оновлення трамвайного парку у Запоріжжі. Секретар міської ради доручив керівництву «Запоріжелектротрансу» у подальшому при збиранні нових трамваїв одразу ж передбачити встановлення кондиціонерів у вагонах.