Запоріжці, які важко перехворіли на COVID-19, можуть пройти реабілітацію за кошти Фонду соцстрахування

14.12.2021 12:35

Одним із пріоритетних напрямів роботи Фонду соціального страхування є реалізація адресності програм соціального захисту застрахованих осіб та потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання в питаннях соціальної та медичної реабілітації.

Забезпечення безоплатною реабілітацією в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів гарантується для всіх офіційно працевлаштованих громадян, які є застрахованими особами, за наявності медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу. Відновне лікування розпочинається відразу після закінчення гострого періоду захворювання. Його тривалість залежить від медичних показань та може становити до 24 днів.

Фонд фінансує медичну реабілітацію за профілями: нейрореабілітація, м’язово-скелетна, кардіо-пульмонарна, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація після операцій.

Зокрема, пройти реабілітацію за кошти Фонду застраховані особи можуть в разі наявності ускладнень після перенесеного захворювання на COVID-19.

Фондом здійснюється як медична, так і соціальна реабілітація осіб з інвалідністю від трудового каліцтва та професійного захворювання, яка включає всі види амбулаторного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, реконструктивну хірургію, протезування та ортезування кінцівок, слухопротезування та очне протезування,  забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, виплату грошових компенсацій на бензин та на транспортне обслуговування, забезпечення технічними засобами реабілітації (протезно-ортопедичні вироби, інвалідні крісла-коляски, палиці, милиці тощо), фінансування витрат на необхідні види догляду.

Санаторно-курортне лікування потерпілим на виробництві здійснюється згідно з потребою, визначеною висновком медико-соціальної експертної комісії та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення) за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих із наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку в спеціалізованих санаторно-курортних закладах становить 45 діб, який може бути скорочений до 24 діб за заявою потерпілого. Термін санаторно-курортного лікування для інших категорій потерпілих на виробництві становить 24 доби.

Потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються витрати на проїзд до місця лікування та у зворотному напрямку.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю Фонд фінансує витрати на супроводжуючу особу (проживання, харчування, витрати на проїзд) на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Отримати консультації та роз’яснення щодо відновлення здоров’я за рахунок коштів Фонду можна за адресою: м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5 (каб. 116, 461, 587) або за телефонами: 2331574, 2335332, 2333130.