У Концернi МТМ розповіли про останні нововведення в платiжках

21.12.2021 15:35

У своїх комунальних рахунках за листопад запоріжці побачили нову графу «абонентське обслуговування (теплова енергія)» від концерну «Міські теплові мережі». Сьогодні під час прес-конференції з журналістами керівництво концерну пояснило, звідки з'явилася нова графа витрат та з чим це пов'язано.

За словами генерального директора концерну «МТМ»Олександра Грека, подібна зміна пов'язана з новою методикою розрахунків №315 за використану теплову енергію, яку запровадило Міністерство регіонального розвитку з поточного року, у платiжках з'явилася  нова колонка «Функционування системи ГВП».

Мова йде о функціонуваннi внутрішньо-будинкової системи ГВП (за наявності циркуляції). Це втрати теплової енергії у трубопроводах та в обладнані внутрішньо-будинкової системи ГВП.

Функціонування системи ГВП складає 3-15% від тепла на ГВП та розподіляється пропорційно площі на всі приміщення в будівлі.

Згідно п.34 Правил №1182 «Плата виконавцю за індивідуальним договором про надання послуги з постачання гарячої води з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання послуги складається з:

  • плати за послугу;
  • плати за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності циркуляції);
  • плати за абонентське обслуговування, визначеної виконавцем, розмір якої не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Згідно п.34 Правил №1182 «Плата за послугу, витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності циркуляції), абонентське обслуговування вноситься споживачем виконавцю щомісяця однією сумою в порядку та розмірах, визначених договором. При цьому виконавець забезпечує деталізацію інформації щодо структури плати у рахунках споживачів».

Також зменилась методика розрахунку тепловой энергии для місць загального користування (МЗК). Для будівлі, у якій відсутні приміщення з індивідуальним опаленням, а також відсутні приміщення з вузлами розподільного обліку теплової енергії, обсяги теплової енергії, витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем, а також на опалення МЗК та допоміжних приміщень, для i-го опалюваного приміщення, визначаються разом з обсягом спожитої теплової енергії на опалення цих приміщень.

Таким чином у рамках нової методики місця загального користування та житлові приміщення зрівнюються у тарифі – тепер вони будуть платити за однаковими нормами, залежно від квадратури приміщення та наявності приладу обліку теплової енергії на будинку.

Також зменилось нарахування у малоповерхових будинках, в яких відсутні прилади обліку теплової енергії.

У разі відсутності у будівлі комерційного приладу обліку опалення, нарахування за постачання теплової енергії виконується згідно питомої норми споживання теплової енергії на будівлю. Для житлових будівель питома норма застосовується в залежності від поверховості.

Будинки малої поверховості споживають більше тепла на 1 м2, ніж будинки з більшою поверховістю.

 У «Тепломережах» пояснили, що робити багатоквартирному будинку, якщо у ньому одразу кілька вводів та домоволодінь. Наприклад, буває, що за однією адресою діє і ОСББ, і ЖБК.

У разі якщо одна будівля має два та більше вводи відповідної зовнішньої інженерної мережі, які оснащено вузлами комерційного обліку, розподіл здійснюється за сумою усіх вузлів комерційного обліку відповідної комунальної послуги у будівлі. За рішенням співвласників будівлі розподіл здійснюється для кожної окремої частини будівлі з вузлом комерційного обліку відповідної комунальної послуги.

Про питання розподілу тепла між житловими та нежитловими приміщеннями у будинку читайте тут.

- У разі виникнення будь-яких питань у абонентів ми завжди готові на них відповісти. Можна зателефонувати на гарячу лінію 15-00 або за одним з мобільних телефонів, вказаних у нас на сайті. Для прийому дзвінків у нас працює 28 диспетчерів, тому ми завжди на зв'язку, - сказав Олександр Грек.