Запорізькі комунальники обприскують хвойні дерева спецрозчином

23.12.2021 11:25

Співробітники КРБП «Зеленбуд» розпочали обробляти ялинки й сосни міста спеціальним розчином, який змінює їхній колір і запах за кімнатної температури. Сьогодні, 23 грудня, зокрема працювали у парку ім. Клімова, що у Шевченківському районі.

Як розповіла виконроб КРБП «Зеленбуд» Валентина Самойленко, на вулиці цей розчин безпечний для дерев та нетоксичний для людей і тварин. Але спеціальний інгредієнт, який додається для їх обробки, має дуже різкий і неприємний запах за теплої температури – тобто, якщо оброблену ялинку чи сосну зрубати і принести додому.

- Перед святами, зазвичай, зрізають наші ялинки, були вже такі випадки минулого року. Саме тому, щоб зменшити кількість викрадень, ми їх обробляємо розчином із додаванням спеціального препарату. У теплих умовах розщеплення молекул відбувається швидше і починає виділятися дуже неприємний запах, - додала Валентина Самойленко.

Певний час розчин триматиметься на стовбурах й гілках, а вже після свят змиється завдяки дощу і снігу. Загалом, у Шевченківському районі "зеленбудівці" мають обприскати близько 300 дерев. Крім парку ім. Клімова, обробляють дерева й по вул. Стефанова, вул. Чарівній, вул. Бочарова, вул. Маковського та вул. Авраменка.