У Запоріжжі обговорили будівництво меморіалу захисникам України

19.01.2022 10:00

Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв обговорив з ветеранами АТО питання щодо встановлення меморіалу захисникам України в сквері Прикордонників. Зустріч відбулась в міськвиконкомі.

Нагадаємо, пам’ятник захисникам України всіх поколінь планується встановити в сквері Прикордонників. У Запоріжжі відбувся відкритий архітектурний конкурс, за підсумками якого було обрано проєкт майбутнього меморіалу. Це здвоєний тризуб, який є одним з найбільш значущих символів українських воїнів, та стела пам’яті, присвячена загиблим. Сам тризуб містить в собі також мечі як символ воїнів України усіх часів, та козацький хрест як символ запорозького козацтва. Основу тризуба прикрашає вишиваний орнамент. У проєкті передбачена й реконструкція скверу Прикордонників, аби територія мала довершену композицію.

На зустрічі з представниками ветеранської спільноти секретар міськради Анатолій Куртєв наголосив, що це знаковий проєкт не лише для патріотів, які захищають незалежність та суверенітет України, а й для усього Запоріжжя. Планується не лише встановити меморіал, а і створити сучасний парк.

- Тут буде сучасний парк з wi-fi, відеоспостереженням, гарним освітленням, туалетами. Також має бути локація для дітей, тому запропонував передбачити в проєкті будівництво фонтану. Вважаю, що оновлений сквер стане важливим не лише з історичної точки зору, а ще й дуже гарним та затишним, - зазначив Анатолій Куртєв.

З огляду на те, що узори вишиванок містять у собі певні коди, секретар міської ради запропонував під час зустрічі, щоб орнамент основи тризубу являв собою код Запоріжжя. 

Наразі районна адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району підготувала бюджетний запит на виділення фінансування для проведення процедури закупівлі та отримання дозвільної документації на початок робіт. Його буде винесено на розгляд депутатів на сесії Запорізької міської ради.