Запорізьких гонщиків урочисто відправили на Rallye Monte-Carlo Classique

19.01.2022 18:30

Вперше за 111-річну історію найпрестижнішого світового чемпіонату ретро-автівок участь у ньому візьме українська збірна. Як готувалися до змагань, спортсмени розповіли під час пресконференції в Туристичному інформаційному центрі Запоріжжя. Участь у ній взяли секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв та заступник міського голови Анатолій Васюк.

Вже 111 років Автомобільний клуб Монако проводить Rallye Monte-Carlo Classique. Цього року вперше за всю історію цих найпрестижніших змагань шість українських екіпажів отримали ліцензію на участь у них. До складу української команди увійшли 16 спортсменів, серед яких є й жінки. Вони змагатимуться на автомобілях «Запорожець» («ЗАЗ-965», «ЗАЗ 965-А», «ЗАЗ-966» та «ЗАЗ-968») 1961-1972 років випуску.

Наставником української команди виступить досвідчений фінський спортивний гонщик, чотирикратний переможець Ралі Париж - Дакар і двічі депутат Європарламенту Арі Ватанен.

Чемпіонат розпочнеться 31 січня в місті Валанс у Франції та завершиться 2 лютого в Монако. Перегони проходитимуть по складних гірських трасах.

Командор української команди, пілот запорізького екіпажу Роман Щипков розповів про те, як непросто було потрапити на ці змагання. Він зазначив, що зацікавити організаторів вдалося саме ексклюзивністю автомобілів «Запорожець» та їх історією.

Підкорювати гірські траси запорізькій екіпаж у складі пілота Романа Щипкова та штурмана Олексія Бурбака буде на «ЗАЗі-968» 1971 року випуску.

- Основна вимога до автівок на змаганнях – повна їх оригінальність. При цьому нам все ж довелося відновлювати наш «Запорожець» - гальма, підвіску, мотор. У салоні ми замінили сидіння та ремені безпеки, як вимагають правила змагань. За рекомендацією інших учасників ралі ми встановили додаткові фари, - розповів Роман Щипков.

Значну підтримку в підготовці запорізьких гонщиків до Rallyе Monte-Carlo Classique надала міська влада.

- Запорізький екіпаж представлятиме наше місто на світовому рівні. Це дуже важливо, бо з кожним днем Запоріжжя змінюється та стає більш туристично привабливим. Про наше місто мають дізнатися далеко за межами нашої України. Участь наших гонщиків у ралі цьому сприятиме. Ми будемо підтримувати наш екіпаж зі старту та триматимемо за них кулаки протягом всіх змагань. Міська влада і надалі сприятиме проєктам, які прославлятимуть наше рідне Запоріжжя, – зазначив Анатолій Куртєв.

Після пресконференції запорізьких гонщиків урочисто відправили на Rallye Monte-Carlo Classique. Секретар міської ради дав старт запорізькому екіпажу та побажав їм успіхів, перемоги і незабутніх вражень.

Медіа-директор проєкту участі українських гонщиків у Rallyе Monte-Carlo Classique Олександр Павлов висловив подяку представникам міської влади за підтримку та зазначив, що участь у цих змаганнях допоможе Запоріжжю заявити про себе на всю Європу.