Запорізькі мости планують добудувати вже цього року

23.01.2022 10:00

Історія будівництва нових мостових переходів у Запоріжжі. Відкриття вантового мосту. Продовження будівництва мостів та строки завершення робіт. Саме цим питанням була присвячена пресконференція, яка відбулась 22 січня у готелі Khortisa Palace. У ній взяв участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Зокрема учасники заходу повідомили, що повністю завершити будівництво мостових переходів планується вже у серпні цього року.

У суботу, 22 січня, у готелі Khortisa Palace відбулась пресконференція, присвячена історії будівництва нових мостів через р. Дніпро у Запоріжжі та відкриттю вантового мосту. На ній розповіли про результати та подальші плани будівництва мостових переходів у нашому місті.

У пресконференції взяли участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, перший заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України Андрій Івко, народний депутат України Павло Мельник, колишній міський голова Запоріжжя Євген Карташов, який свого часу розпочинав будівництво нових запорізьких мостів, керівники підрядної організації «Онур».

- Флагман програми Президента України «Велике будівництво», запорізькі мости, подолав великий шлях. Є результат. У День Соборності України у Запоріжжі з’єднали береги Дніпра. Хочу подякувати проєктантам, будівельникам, міністерству. Хочу подякувати компанії «Онур». Минуло лише 20 місяців, а більшість робіт вже виконана. Переконаний, що вже у серпні 2022 року будівництво мостів буде повністю завершене. Багато залежить від волі конкретної людини. У Президента України Володимира Зеленського така воля є. Сказав Президент, Президент робить, - сказав Олександр Старух.

Учасникам нагадали про те, як за ініціативи Президента України Володимира Зеленського було відновлено будівництво нових мостів у Запоріжжі. До цього кілька років роботи були повністю «заморожені», а обіцянки кількох попередніх Президентів України збудувати у Запоріжжі мости так і не дали результатів.

- У Запоріжжі дійсно свято. Хочу подякувати Президенту України Володимиру Зеленському. Він показав нам, як потрібно працювати. Завдяки його наполегливості мрія запоріжців перетворилася на реальність. Новий міст - це комфорт для запоріжців. Це інвестиційна привабливість міста, додаткові можливості для розвитку аеропорту, річкового порту. Велика подяка Президенту України від всіх мешканців міста. Хочу подякувати будівельникам, нашим партнерам, компанії «Онур», які також показали нам як необхідно працювати. Символічно, що відкриття вантового мосту відбулось у День Соборності України, тобто запорізький міст можна назвати «Мостом Соборності», - заявив Анатолій Куртєв.

Нагадаємо, у 2020 році будівництво мостів у Запоріжжі було відновлене. Це стало можливим лише завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського. Будівництво мостів стало частиною програми Президента України «Велике будівництво». І це принесло результат.

Підрядником спорудження мостових переходів стала відома турецька компанія «Онур». Роботи тривали у режимі 24/7. Щоденно на об’єкті працювали сотні робітників. У грудні 2020 року вже було відкрито рух по частині балкового мосту, який з’єднав Хортицький район з островом Хортиця.

Паралельно відбувалося будівництво вантового мосту між островом Хортиця та лівобережною частиною Запоріжжя. Активно роботи виконувалися і у 2021 році. Для будівництва було залучено один з найбільших плавкранів світу – «Захарій». Для спорудження мосту використали 6406,6 метрів вантів. Останній 48 вант змонтовано у грудні 2021 року.

22 січня 2022 року було відкрито перший проїзд вантового мосту. Тепер це найвищий міст України та восьмий за висотою міст Європи. Його висота сягає 150 метрів. У планах будівельників повне завершення будівництва мостових переходів у 2022 році, до Дня незалежності України.