У 5-й лікарні Запоріжжя створили сучасне приймальне відділення

27.01.2022 16:35

У Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги провели реконструкцію приймально-діагностичного відділення. Ремонтні роботи виконувалися впродовж 2020-2021 років, при цьому відділення не зупиняло своєї роботи. Сьогодні секретар міської ради Анатолій Куртєв разом з головою Запорізької ОДА Олександром Старухом відвідали медичний заклад та перевірили виконанні роботи.

Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги в цілодобовому режимі надає невідкладну спеціалізовану допомогу мешканцям Запоріжжя та області за багатьма профілями: хірургія, кардіологія, інтенсивна терапія, урологія, нейрохірургія, травматологія та ін. Такі відділення як опікове, політравми, торакальне, хірургічної стоматології та щелепно-лицьової хірургії мають статус обласних.

Щороку стаціонарну допомогу там отримують понад 20 тисяч пацієнтів. Проводиться близько 11,5 тисяч операцій на рік. Цілодобовий травматологічний пункт обслуговує до 24 тисяч пацієнтів.

Ремонтні роботи приймально-діагностичного відділення проводилися в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Як повідомив директор КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитро Івченко, там провели реконструкцію приймальних відділень хірургічного та травматологічного корпусів, монтаж інженерних та електричних мереж, улаштування пожежної та охоронної сигналізації, роботи по оздобленню приміщень охорони та проведення дезінфекції, зали очікування, реанімаційної зали, палат, рецепції, вестибюлю та інше.

Загальна вартість об'єкту склала 29,1 млн грн. На проведення робіт з міського бюджету було виділено 21,1 млн грн, з державного - 8 млн грн.

У приймально-діагностичне відділення закупили також нове життєво необхідне обладнання. На це з міського бюджету було спрямовано 23,2 млн грн. На ці кошти придбали електрокардіограф, медичні каталки, дефібрилятори, функціональні ліжка, монітори пацієнта, систему ін’єкції контрастної ангіографічної речовини, апарати ультразвукової діагностики, відеоендоскопічну систему, наркозно-дихальний апарат, апарати штучної вентиляції легень, концентратор кисню, шприцеві насоси, аналізатори крові та сечі, відеобронхоскопи MAF-TM2, дезінфекційну камеру, парові та повітряний стерилізатори, централізовану станцію моніторингу, набір обладнання для урології, хірургічний електричний та операційний рентгенопрозорий столи, операційні діодні світильники та інше.

- Приймально-діагностичне відділення – перше місце, куди потрапляють пацієнти. Від того, наскільки швидко та якісно там буде надана медична допомога, залежить подальше лікування людини, а часто навіть її життя. Найголовніше, що у нас є – це здоров’я, тому ми прагнемо запровадити європейські стандарти в наших міських лікарнях. Це приймально-діагностичне відділення – яскраве цьому підтвердження. Тут створено всі необхідні умови для комплексного обстеження пацієнтів, аби надалі направити їх на лікування у необхідне відділення, - підкреслив Анатолій Куртєв.

За словами секретаря міської ради, цього року також планується закупити додаткове обладнання для цього відділення за кошти міського бюджету.

- Це восьме приймальне відділення, яке реконструюють у нашому регіоні за останні два роки в межах програми Президента України «Велике будівництво». Це одне з найбільших відділень – майже 2 тисячі квадратних метрів. На цьому зупинятися ми не будемо. «Велике будівництво» може розпочатися, але не може зупинитися, - зазначив Олександр Старух.

Нагадаємо, в рамках президентської програми також провели реконструкцію приймально-діагностичного відділення в 9-й міській лікарні.