Секретар міської ради Анатолій Куртєв взяв на особистий контроль ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації

28.01.2022 14:00

Продовжується ліквідація наслідків вибуху у будинку по вулиці І. Франка, 43, розташованому в Олександрівському районі Запоріжжя. Перші результати роботи, плани на найближчий час, алгоритм подальших дій з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації обговорили сьогодні у міськвиконкомі на позачерговому засіданні міської комісії з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Нарада пройшла під головуванням секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва.

Сьогодні, близько 4:00, у будинку по вулиці І. Франка, 43 стався вибух побутового газу. Зазначимо, будинок чотириповерховий. Вибух відбувся у другому під’їзді. Руйнування сталися на другому та третьому поверхах, пошкоджено сім квартир.

Рятувальники та міські служби оперативно відреагували на ситуацію. Вже з 5:00 на місці події був секретар міської ради Анатолій Куртєв, який контролював хід робіт.

О 9:00 секретар міської ради провів у міськвиконкомі позачергове засідання міської комісії з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У ньому взяли участь заступники міського голови, голови районних адміністрацій, керівники департаментів, управлінь міської ради, комунальних підприємств, правоохоронці та представники рятувальних служб. Вибух у будинку визнано надзвичайною подією місцевого значення.

- Всі вже знають про вибух, який сьогодні відбувся у будинку по вулиці І. Франка, 43. На засіданні маємо чітко окреслити ситуацію, що склалася на цей час. Необхідно визначити, що вже зроблено, які роботи виконуються зараз і заплановані на найближчий час. Також маємо сформувати чіткий алгоритм дій з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, допомоги постраждалим, - сказав Анатолій Куртєв.

На цей час відомо про одного загиблого та трьох постраждалих. Медики продовжать контактувати з іншими мешканцями постраждалого будинку. За потреби їм буде надана необхідна медична допомога.

Рятувальні служби продовжують працювати на місці аварії, розбирати завали та проводити пошукові роботи для того, щоб виявити постраждалих, які можливо ще є у будинку. Поліція забезпечує охорону громадського порядку. Загалом вони мають забезпечити цілодобову охорону будинку. Міські служби надають рятувальникам усю можливу допомогу.

З ранку на місці працювали 88 працівників та 26 одиниць техніки. Серед них представники ГУ ДСНС у Запорізькій області, Національної поліції, «Запоріжгазу», медики та інші. Рятувальники планують вже сьогодні завершити розбирання завалів.

- Щойно буде розібрано завали та отримано дозвіл від ДСНС, профільні служби розпочнуть обстеження будинку. Залучити до роботи всіх необхідних спеціалістів, які потрібні для цього, - заявив Анатолій Куртєв.

В обстеженні будинку братимуть участь представники КП «Водоканал», концерну «Міські теплові мережі», керуючої компанії «Місто для людей», «Запоріжгазу», департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради та Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

Комунальники вже сьогодні мають розпочати завезення матеріалів, необхідних для виконання аварійно-відновлювальних робіт. Ці роботи повинні стартувати одразу ж після отримання дозволу від рятувальників та інших відповідальних служб. План робіт буде залежати від результатів обстеження будинку.

На місці розгорнуто пункти обігріву. Евакуйовано мешканців 24 квартир. Жителі постраждалого будинку забезпечуються продуктами. Всі отримають місця для тимчасового проживання у гуртожитку по вул. Сталеварів, 8.

- Створюємо міський штаб, який щоденно контролюватиме виконання питань ліквідації наслідків аварії та допомоги людям. Його очолить перший заступник міського голови Олександр Власюк. Триматиму виконання всіх робіт на особистому контролі, - зазначив Анатолій Куртєв.

Олександрівській районній адміністрації доручено налагодити діалог з мешканцями постраждалого будинку. Вони отримають від міста всю можливу допомогу.

Зокрема секретар міської ради Анатолій Куртєв доручив департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради, управлінню соціального захисту населення міської ради вирішити питання з виплатою постраждалим матеріальної допомоги. Соціальні працівники допоможуть мешканцям у оформленні всіх необхідних документів.