Керівники профільних служб доповіли секретарю міської ради Анатолію Куртєву про стан ліквідації наслідків вибуху у будинку

28.01.2022 19:15

Міські служби продовжують ліквідувати наслідки вибуху, який стався у будинку по вулиці Франка, 43. У третьому та четвертому під’їздах вже провели обстеження мереж, відновили теплопостачання, електропостачання та водопостачання. Наприкінці дня секретар міської ради Анатолій Куртєв провів другу нараду з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Учасники наради доповіли про зроблене та плани на найближчі дні.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв продовжує тримати на особистому контролі питання ліквідації наслідків вибуху у будинку по вул. Франка, 43 та допомоги постраждалим. Ввечері відбулось друге позачергове засідання комісії з питань ТБНС.

Заступники міського голови, керівники профільних міських департаментів та управлінь, ГУ ДСНС у Запорізькій області, правоохоронці доповіли про виконані роботи. Зокрема рятувальники вже завершили пошукові роботи. Нових постраждалих не виявили.

У результаті вибуху одна людина загинула, двоє знаходяться у лікарні. Одна з них у дуже важкому стані та має 90% опіків тіла, інша перебуває у терапевтичному відділенні. Ще одна людина – на амбулаторному лікуванні з легкими тілесними ушкодженнями.

На місці продовжує працювати пункт обігріву, чергують рятувальники та поліція, яка забезпечуватиме цілодобову охорону спільно з Національною гвардією. Поліція вже відкрила кримінальну справу, продовжуються слідчі дії, працює оперативно-слідча група.

Комунальники вже отримали доступ до третього та четвертого під’їздів. Обстежено мережі. Після цього у цих під’їздах вже відновлено тепло- та водопостачання, електропостачання. Мешканці цих під’їздів вже повернулися до своїх квартир.

У суботу мають обстежити мережі у першому під’їзді, якщо проблем не виникне, то планується у той же день відновити у ньому тепло- та водопостачання, електропостачання.

«Запоріжгаз» у понеділок повинен обстежити газові мережі у третьому та четвертому під’їздах, «Місто для людей» - вентиляційні канали. Після завершення цієї роботи у понеділок планується відновити газопостачання у цих під’їздах.

- Необхідно проінформувати людей про плани робіт. Вони мають знати, що вже у понеділок планується відновити газопостачання у третьому та четвертому під’їздах. «Запоріжгаз» також повинен надати на понеділок мені пропозиції щодо можливості відновити газопостачання у першому під’їзді, повідомити які роботи для цього необхідно виконати, - сказав Анатолій Куртєв.

Найбільше постраждав другий під’їзд. Дві квартири (на другому та третьому поверхах) зруйновані повністю. Ушкоджено зовнішні стіни.

Аварійна служба чекає дозволу від правоохоронців на початок відновлювальних робіт. Біля будинку проведене додаткове зовнішнє освітлення для забезпечення роботи у нічний час.

Планується закриття всіх пошкоджених елементів стін шляхом риштування брусом, плівкою, ДСП. Ці роботи мають бути виконані у вихідні. Необхідні матеріали є. На будинку постійно чергує бригада «Запоріжремсервісу». Також у подальшому планується провести укріплювальні роботи.

Після дозволу правоохоронців розпочнеться обстеження стану будівлі, з залученням фахівців Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

Постраждалим виділять матеріальну допомогу у розмірі 12 прожиткових мінімумів. Це трохи більше, ніж 26 тисяч гривень.

Соціальні працівники вже прийняли частину заяв на отримання матеріальної допомоги та продовжать працювати на місці у вихідні. На місці працює мобільний соціальний офіс, в якому можна написати заяву на отримання допомоги, зробити ксерокопії документів. Вже надійшло 14 заяв.

З постраждалими працює психолог. Медики перевірили стан мешканців постраждалого будинку, кільком надана амбулаторна медична допомога.

- На місці постійно має бути представник міської влади. У випадку звернення людей він повинен надати всю можливу допомогу, відповісти на питання. Має бути складений графік чергувань, у тому числі і на вихідні дня, - наголосив Анатолій Куртєв.

Проводяться заходи з розселення мешканців у гуртожиток по вул. Сталеварів, 8 (за бажанням). Туди вже переселилася одна родина, друга, можливо, зробить це завтра.