Запорізька громадськість долучилася до обговорення рішення щодо підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті

02.02.2022 14:15

У Запоріжжі пройшло обговорення проєкту регуляторного акту відносно підвищення вартості проїзду у громадському транспорті Запоріжжя. Документ оприлюднено на офіційному сайті Запорізької міської ради. Впродовж місяця – з 25 грудня до 25 січня - запоріжці мали можливість подавати свої пропозиції до управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради. Всі їх розглянула робоча група, до складу якої зокрема ввійшли представники зазначеного управління, юридичного відділу міськради, Громадської ради та заступник міського голови з профільних питань.

На сьогодні було подано 12 звернень від фізичних осіб і 4 звернення від громадських організацій. У свою чергу робоча група відпрацьовувала кожне з них.

- Всі без винятку, хто хотів, мали можливість подати свої зауваження, розрахунки, пропозиції. Найпоширеніші – це не підвищувати тариф. Обґрунтування у людей такі, що в нас зараз підвищуються тарифи на все, але от саме до цього підвищення і входить тариф на проїзд в тому числі. Ми довго це обговорювали, розуміючи, що сьогодні навантаження на пересічного громадянина занадто важке, а мінімальна заробітна плата з 1 січня зросла тільки на 500 гривень і не покриває в жодному разі всі ці аспекти, - зазначила голова Громадської ради при виконавчому комітеті міськради Катерина Акула.

Всі надані пропозиції від робочої групи будуть узагальнені з відповіддю профільного управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку і передані до виконавчого комітету міськради для прийняття відповідного рішення.

- Підвищення вартості палива й природного газу вплинуло на роботу підприємств, які відповідно до умов конкурсу й укладеного договору придбали свого часу рухомий склад і випустили його для роботи на лініях. Ми вдалися до відмови від деяких маршрутів - № 7, № 13, № 90, № 93 - і значного зменшення роботи транспорту на 14 маршрутах, які сьогодні відповідно до економічного стану підприємств проблематично обслуговувати у повному обсязі, - розповів заступник начальника управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради Олександр Кухарєв.

Після прогнозованого зростання тариф на проїзд у комунальному транспорті може становити 10 грн, на більшості інших маршрутів – 12 грн. Однак остаточне рішення прийматиме виконавчий комітет міської ради.

Як зазначив Олександр Кухарєв, у такий спосіб вдасться попередити масове звільнення водіїв за власним бажанням, а отже - стабілізувати роботу громадського транспорту на міських маршрутах. Крім того, вдасться попередити розірвання укладених договорів з перевізниками, які працюють на 14 маршрутах - тих, де пасажиропотік не надто великий, і в основному це пільгові категорії громадян.