У Запоріжжі з’явився десятий дитячий будинок сімейного типу

08.02.2022 16:30

В січні на засіданні виконавчого комітету було прийняте рішення про створення у Запоріжжі десятого, ювілейного, дитячого будинку сімейного типу. Наразі родина оселилася в новому двоповерховому будинку, який придбали за кошти місцевого та державного бюджетів.

Сьогодні секретар міської ради Анатолій Куртєв разом із заступником міського голови Анатолієм Васюком, начальником служби (управління) у справах дітей міської ради Наталею Сиворакшею відвідали родину Ірини Поваляєвої. Анатолій Куртєв вручив багатодітній мамі ордер на будинок, сертифікат на 25 тис. грн на потреби родини, а також подарунок для дітей.

Ірина Поваляєва виховує власну 15-річну доньку, сімох дітей з однієї родинної групи та ще двох братів. Жінка стала прийомною матір'ю для трьох хлопчиків: 15, 8 та 6 років, а також шістьох дівчат: 10, 8 та 7 років, 5-річих двійнят та малечі віком 1 рік 8 місяців.

Спільними зусиллями служби (управління) у справах дітей та департаменту з розвитку житлово-комунального господарства Запорізької міської ради для родини підібрали двоповерховий будинок. Його придбали коштом субвенції з державного бюджету на умовах співфінансування з міським. На це з державної скарбниці було виділено майже 4 млн грн, ще понад 1 млн 200 тис. грн спрямували з бюджету Запоріжжя.

Будинок повністю задовольняє потреби великої родини. В ньому - шість кімнат, велика вітальня та кухня, дві ванні кімнати, просторий двір, гарно та грамотно оформлена прибудинкова територія, на якій висаджено багато рослин, є місце для дитячого майданчика та навіть тепличка. Будівля має індивідуальне опалення.

- Дуже важливо, аби діти, які з різних причин опинилися без батьківського піклування, мали змогу виховуватися в максимально наближених до сімейних умовах. Я хочу подякувати Ірині Поваляєвій за її мужність та прагнення подарувати цим дітям щастя мати родину. Цей будинок для родини ми придбали завдяки співпраці держави, міської та обласної влади. Ми і надалі будемо працювати в цьому напрямку, - зазначив Анатолій Куртєв.

Будинок придбали оснащеним необхідними меблями та технікою. Крім того, за кошти міської програми «Діти Запоріжжя» його доукомплектували 200-літровим водонагрівачем, 7-кілограмовою пральною машиною, великим холодильником та 12 кухонними стільцями для об’єднання родини за великим обіднім столом. На це з бюджету міста спрямували 48 тисяч гривень. 

- Ми дуже задоволені нашим будинком. Нашій родині комфортно тут жити. Ми дуже вдячні за сертифікат, який отримали сьогодні. Нам ще багато чого треба придбати як у будинок, так і для дітей, - сказала Ірина Поваляєва.

Зазначимо, в місті продовжує діяти програма «Діти Запоріжжя». За її рахунок надається матеріальна підтримка дитячим будинкам сімейного типу. Батьки-вихователі одноразово отримують 5 тис. грн на кожну нововлаштовану дитину для забезпечення її першочерговими та необхідними речами до оформлення та отримання державної соціальної допомоги, а також 7 тис. грн щомісячно для відшкодування витрат на комунальні послуги та позашкільний розвиток дітей.