У Запоріжжі почала працювати робоча група з вирішення проблемних питань поводження з безпритульними тваринами

15.02.2022 09:00

У Запоріжжі багато років залишається актуальною проблема безпритульних тварин. Наразі працює відповідна міська програма, яка регулює це питання, певні функції виконує КП «Побутовик», але результати залишаються неефективними. Міська влада Запоріжжя шукає нові шляхи вирішення цієї проблеми.

За ініціативи секретаря міської ради Анатолія Куртєва в міській раді створили робочу групу з вирішення проблемних питань поводження з безпритульними тваринами. До складу цієї групи увійшли профільні заступники міського голови, представники КП «Побутовик», комунальних підприємств та запорізькі зоозахисники й волонтери.

У понеділок, 14 лютого, відбулося перше засідання робочої групи під головуванням Анатолія Куртєва. Участь у роботі також взяли заступники міського голови Віктор Гординський та Олександр Константинов.

- Під час роботи ми маємо визначитися з подальшими діями стосовно наших хвостатих друзів. Ми повинні намітити план дій, визначитися з алгоритмом роботи. За результатами прийнятого рішення будемо виносити це питання на сесію міської ради, - сказав на початку роботи Анатолій Куртєв.

Члени робочої групи висловили свої думки з приводу існуючих проблем та запропонували шляхи їх вирішення. З боку запорізьких зооволонтерів надійшла пропозиція взяти за приклад досвід Львова та працювати комплексно. Почати вони пропонують зі зміни міської програми поводження з тваринами. Вони також вважають, що необхідно звернути особливу увагу на стерилізацію тварин, чіпування, налагодити систему поховання та утилізації померлих тварин, підтримку громадських притулків, активізувати роботу з населенням для прищеплення культури поводження з тваринами. Крім того, для попередження появи безпритульних тварин у Запоріжжі важливо налагодити механізм поводження з домашніми тваринами.

Під час діалогу члени робочої групи погодилися, що в Запоріжжі необхідно створити центр поводження з домашніми та бездомними тваринами, комунальне підприємство, яке буде співпрацювати з громадськими організаціями, а також організацію, у структурі якої буде інспекторський склад.

- Найближчим часом ми вивчимо роботу КП «Побутовик», опрацюємо документи та фінансові питання. Потім оберемо певну модель роботи. Нам потрібно створити надійний фундамент, - підсумував Анатолій Куртєв.

Відвідати «Пуботовик» члени робочої групи планують наступного понеділка.