У запорізькій лікарні розповіли про особливості лікування штаму «Омікрон»

22.02.2022 14:45

У Шевченківському районі хворих на коронавірус приймають у міській лікарні №2. Наразі в цьому медичному закладі розгорнуто 160 ліжок. Крім лікування хворих на коронавірус, у 2-й лікарні їм також надається хірургічна допомога.

На сьогоднішній ранок, 22 лютого, в міській лікарні №2 перебувало 85 пацієнтів. Реанімація медзакладу розрахована на 15 ліжок, 5 з яких було зайнято.

Як розповіла в. о. медичного директора, завідуюча терапевтичним відділенням КНП «Міська лікарня №2» Наталя Величко, ситуація з захворюваністю коронавірусом у Запоріжжі наразі краща, ніж під час попередньої хвилі. В середньому щодня вони госпіталізують 5 - 6 хворих, а виписують 9 - 10. Середній вік пацієнтів - 40-60 років. Вакциновані серед хворих складають не більше 10%.

- У вакцинованих захворювання протікає значно легше та швидше – до 5 - 6 днів. Температура в таких пацієнтів тримається до 3 днів. Скарг у них практично немає. Лише - першіння в горлі, головний біль та все. У них практично не зустрічаються пневмонії. У невакцинованих пацієнтів температура тримається значно довше, спостерігається кашель, до речі, доволі довго. Набагато частіше бувають пневмонії, - зазначила Наталя Величко.

Коронавірус постійно мутує, з’являються нові штами. Наразі в країні шириться інфекція штаму «Омікрон». За словами лікарів, для нього характерні біль та першіння в горлі, чхання, головний біль, температура, рідше кашель. Частіше стали хворіти діти та підлітки.

Водночас у пацієнтів спостерігається легший перебіг та коротші строки хвороби порівняно з попередніми штамами. Значно рідше у хворих бувають пневмонії, а якщо й виявляють, то з невеликим ураженням легень. Стало також менше киснезалежних пацієнтів та майже зникла необхідності підключати хворих до апаратів ШВЛ.

Разом з тим люди з супутніми захворюваннями переносять коронавірусну інфекцію важче.

Лікарі вкотре наголошують, що єдиним дієвим засобом профілактики COVID-19 залишається вакцинація. Не слід також нехтувати протиепідемічними правилами - носити засоби індивідуального захисту в громадських місцях і транспорті та дотримуватися безпечної соціальної дистанції.