Українцям, які вимушено покинули свої домівки, виплачуватимуть щомісячну допомогу

29.03.2022 15:40

20 березня 2022 року Кабмін ухвалив Постанову №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», в якій для всіх, хто вибрався з-під обстрілів, прописана процедура отримання соціальної допомоги.

Управління соцзахисту населення міста почали приймати вимушених переселенців, надавати довідки. Більшість з них втікають від страшної війни, що прийшла до їхніх домівок.

- Нині в нас на обліку у районі перебувають 5703 внутрішньо переміщені осіби. Кількість людей, з котрими ми почали роботу на основі цієї Постанови сягнула більше 600. Вони вже отримали такі довідки, - зазначила начальниця управління соціального захисту населення Шевченківського району Запоріжжя Ольга Сагура.

Лише вчора за довідкою про статус внутрішньо переміщеної особи до управління соцзахисту у Шевченківському районі Запоріжжя звернулися більше 300 людей. Змінилася, кажуть, не тільки кількість, а й географія.

- Навіть з Ірпеня є. Це й Херсонська область, Запорізька область, наші райони представлені. І Маріуполь також. Загалом, з усіх областей, які знаходяться в зоні бойових дій, приїздять люди, - додала Ольга Сагура.

Отримати довідку про надання статусу ВПО може кожен, хто з 24 лютого виїхав з території, де ведуться бойові дії. Спочатку треба стати на облік й надати оригінали документів.

- Це паспорт, код, свідоцтво про народження дитини. Тільки оригінали документів, копій ми не приймаємо. Якщо все гаразд і не виникає проблем, то процедура в середньому займає 7-8 хвилин, - розповіла завідувачка сектору з реалізації міських соціальних програм управління соціального захисту населення Шевченківського району Запоріжжя Світлана Шахова.

Маючи довідку, кожен без винятку може оформити щомісячну допомогу від держави. Для осіб з інвалідністю та дітей це 3 тис. грн, для інших — 2 тис. грн. Для цього слід звернутись у відділ прийому. Аби отримати кошти, також треба мати рахунок у банку, і подати IBAN разом із заявою. Після — чекати надходження на картку. В державі налагоджують систему, завдяки якій подати заяву на грошову виплату можна буде через додаток «ДІЯ».