На лінію вийшов другий трамвай, зібраний у Запоріжжі

31.10.2017 14:37

У Запоріжжі сьогодні на лінію вийшов другий трамвай, зібраний на базі комунального підприємства «Запоріжелектротранс». Він курсуватиме за маршрутом №3, що з'єднує Запоріжжя Ліве та вокзал «Запоріжжя-І».

- Другий вагон пройшов усі необхідні випробування і вже сьогодні почне перевозити пасажирів. З досвіду складання першого трамвая в ньому були зроблені деякі поліпшення. Пандус для людей з обмеженими можливостями зроблений більш легким, щоб полегшити роботу водія. Удосконалено фарбування елементів всередині кузова, посилені заходи протипожежної безпеки, - сказав Володимир Буряк.

Також тепер для освітлення салону в вагоні використовуються не звичайні лампи, а світлодіодні, більш економічні і яскраві.

Нагадаємо, в рамках програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай» в цьому році в Запоріжжі будуть зібрані чотири нових трамвайних вагони. Перші два вже вийшли на лінію. Третій і четвертий будуть завершені відповідно наприкінці листопада та грудня.

Нові вагони обладнані сучасною імпульсною системою управління, пристосовані для проїзду людей з обмеженими можливостями, мають комфортний салон, споживають на 30% менше електроенергії і так далі. При цьому вони коштують міському бюджету приблизно шість мільйонів гривень, з урахуванням придбання кузова та інших необхідних комплектуючих. Це практично в три рази дешевше, ніж купувати їх в інших містах.

Програма «Запорізький трамвай» включає в себе капітальний ремонт наявних у «Запоріжелектротрансу» трамваїв, які вичерпали термін експлуатації. Зараз на базі «Запоріжелектротрансу» не тільки збирають ще два нових трамваї, а і виконується капітальний ремонт двох трамвайних вагонів Т3М. На них встановлюють сучасну систему управління, частково замінюють кузов і так далі. Міський голова Володимир Буряк ознайомився з ходом робіт.

Планується, що два капітально відремонтованих трамваї вийдуть на лінію в першому кварталі наступного року.

Робітники «Запоріжелектротрансу» також проводять капітальний ремонт трамвайних «візків», які будуть використані для складання нових трамваїв і капремонту старих.

- Таким чином, ми поступово будемо продовжувати оновлювати рухомий склад нашого електротранспорту, змінюючи ті трамваї, які вже вичерпали термін експлуатації і непридатні до використання, - зазначив Володимир Буряк.

У наступному році «Запоріжелектротранс» планує зібрати ще п'ять нових трамваїв. Також продовжуватиметься їх капітальний ремонт. Відзначимо, за підрахунками фахівців Запоріжжю необхідно 25-30 додаткових трамваїв. Цю проблему планується вирішити протягом декількох років. Всього ж «Запоріжелектротранс» отримав ліцензію на збирання 50 трамваїв такого типу.

Нагадаємо, в минулому році, вивчивши можливості виробничої бази КП «Запоріжелектротранс», міський голова Володимир Буряк переконався в тому, що у підприємства є необхідне обладнання та фахівці для виконання капітальних ремонтів трамваїв, як для Запоріжжя, так і для інших міст. При цьому відразу виникла ідея організувати на базі підприємства збирання трамваїв, закуповуючи необхідні комплектуючі.

Реалізація програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай» стартувала у 2017 році. За кошти міського бюджету придбали чотири трамвайних кузови, інші необхідні комплектуючі.

Цікавий факт, минулого тижня в Миколаєві відбулося засідання керівників підприємств муніципального електротранспорту України. В ході розгляду порушених питань учасники також оцінили дизайн трамваїв з різних міст України. В результаті обговорення всі присутні визнали найкращим дизайн нового запорізького трамвая. Найбільше «електротранспортникам» сподобалося використання для прикрашення вагонів у Запоріжжі українського національного орнаменту.