Вперше у Запоріжжі реалізується програма по заміні медичних ліфтів

01.11.2017 12:10

В обласному центрі реалізується масштабна програма з оновлення системи охорони здоров'я міста. Лікувальні установи оснащуються сучасним обладнанням, виконуються ремонти та реконструкції будівель, створюються необхідні умови для надання своєчасної, кваліфікованої медичної допомоги, комфортного перебування пацієнтів. Вперше в місті реалізується програма по заміні ліфтів лікарень.

Два нових ліфти тепер забезпечують доставку пацієнтів хірургічного та травматологічного відділень міської багатопрофільної лікарні №9.

Заступник міського голови Анатолій Пустоваров провів виїзну нараду, відвідав відділення лікувального закладу, де були встановлені нові ліфти.

Медичні працівники відзначають особливу важливість нових ліфтів для своєчасного транспортування пацієнтів в відділення та надання необхідної медичної допомоги.

- Лікарня побудована у 70ті роки минулого століття, налічує близько 20 відділень і забезпечує медичну допомогу жителям Дніпровського і Хортицького районів. У рік тут проводяться близько 14 тис. операцій. В операційну, післяопераційну, відділення інтенсивної терапії пацієнти перевозяться на цих двох ліфтах хірургічного та терапевтичного корпусів. В день здійснюється близько 250-300 підйомів. Навантаження на ліфти велике, так само як і необхідність в них, - розповів головний лікар КУ «Запорізька багатопрофільна клінічна лікарня №9» Кирило Нерянов.

В цілому лікувальні установи Запоріжжя обладнані 75 ліфтами, з них 31 - лікарняний, інші пасажирські. Повної заміни вимагають 49 ліфтів.

У 2016 році за рахунок коштів міського бюджету було придбано 8 ліфтів на суму 4,07 млн. грн. і в 2017 році виділено ще 1,87 млн грн. на завершення робіт по їх монтажу.

Нові ліфти тепер функціонують в КУ "Центральна клінічна лікарня №4 Заводського району", КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги Запоріжжя», КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня №9», пологових будинках №3 та №4.

- Програма по заміні ліфтів ніколи не виконувалася. А це своєчасна доставка пацієнтів в операційні блоки, відділення інтенсивної терапії. Робота медичних підйомників є важливим фактором для порятунку людей. Багато ліфтів експлуатуються вже 30-40 років, почали виходити з ладу. Це може паралізувати роботу медустанов. На сьогодні проблема зрушена з мертвої точки - лікарні обладнані 8 новими медичними ліфтами, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Нагадаємо, що в місті реалізується ще одна важлива програма по заміні вікон. Дане питання також актуальне для лікувальних установ міста, так як вікна не змінювалися з моменту спорудження будівель, через що були великі тепловтрати. На сьогодні встановлено понад 1000 нових, виготовлених із сучасних матеріалів вікон в об'єктах охорони здоров'я Запоріжжя. Робота по заміні вікон триває і в 9й міській лікарні.