В Запоріжжі розповіли, як отримати доступні ліки за спрощеною процедурою

26.04.2022 18:00

Отримати медичні препарати за програмою «Доступні ліки» стало простіше. Міністерство охорони здоров'я спростило механізм видачі рецептів на ліки. Нагадаємо, згідно з програмою їх можна отримати безоплатно або ж за незначною доплатою. Також збільшено перелік ліків, що входять до програми.

Знайти аптеку, що бере участь в державній програмі, можна за допомогою спеціальних наліпок, що розміщені на вході. Так, наприклад, в Запоріжжі всі аптечні пункти КП «Примула» працюють за цією програмою.

Пацієнти, зокрема з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом другого типу, можуть отримати ліки безплатно або з незначною доплатою, якщо препарат імпортний.

Урядова програма «Доступні ліки» діє з 2017 року. Торік до переліку препаратів були внесені зміни. Його доповнили препаратами для лікування нецукрового діабету, епілепсії, розладів психіки та поведінки. З квітня 2019 Національна служба охорони здоров'я напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за електронним рецептом.

Раніше медпрепарати виписували лише за електронним рецептом. У зв'язку з запровадженням воєнного стану Мінохорони здоров'я спростило порядок видачі рецептів на доступні ліки. Тепер їх можна отримати і за паперовим документом.

- Тобто якщо в пацієнта немає можливості виписати електронний рецепт, він може звернутися до лікаря і отримати паперове направлення щодо отримання певних ліків. Аптеки приймають паперові направлення і видають доступні ліки. Таким чином перелік пацієнтів, що можуть скористатися програмою, залишається без змін. Дещо змінилася тільки форма. І то – для зручності самих пацієнтів, - пояснив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Васюк.