Запоріжжя купує автобуси великої місткості. Договір підписаний

06.11.2017 11:38

Додаткові автобуси великої місткості з'являться у Запоріжжі вже цього року. Договір з «Укргазбанком» на придбання автобусів для «Запоріжелектротрансу» вже підписаний.

Про це повідомив на своїй публічній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

«Договір з «Укргазбанком» на придбання 35-ти автобусів великої місткості для «Запоріжелектротрансу» на умовах фінансового лізингу підписаний.

Перша партія автобусів повинна надійти вже до кінця 2017 року. Це буде транспорт великої місткості - до 100 пасажирів. Серед головних технічних умов - екологічний стандарт - Євро 5, а також зручність для пасажирів з обмеженими можливостями.

Перші великі автобуси пустимо на маршрут №17, який зв'яже Осипенківський мікрорайон і залізничний вокзал «Запоріжжя-I». Надалі такі машини будемо виводити на найбільш проблемні напрямки, знімаючи навантаження при вивезенні пасажирів зі спальних районів в години пік.

Закупівля нових великих автобусів - це, перш за все, можливість поліпшити якість перевезень.

Збільшення частини комунального транспорту на дорогах Запоріжжя - завдання максимум. І ми будемо продовжувати рух в цьому напрямку. Відкривати нові маршрути, купувати новий транспорт, збирати власні трамваї, модернізувати працюючий парк машин «Запоріжелектротрансу». Паралельно ми будемо проводити роботу з перевізниками, вимагаючи дотримання умов укладених договорів, в першу чергу, із закупівлі та виведення на маршрути автобусів великої місткості.

Тільки так, діючи планомірно відразу в декількох напрямках, ми зможемо навести лад у пасажироперевезеннях. Безпека і якість перевезень - наша головна мета», - написав Володимир Буряк.

Договір фінансового лізингу між «Укргазбанком» та КП «Запоріжелектротранс» передбачає, що перша партія автобусів надійде до Запоріжжя вже цього року. Решта - у 2018 році. Це будуть автобуси місткістю до ста місць, з низькою підлогою на входах, тобто пристосовані для проїзду людей з обмеженими можливостями.

Відзначимо, комунальне підприємство «Запоріжелектротранс» отримало дозвіл на придбання автобусів великої місткості на умовах фінансового лізингу. Всього планується придбати 35 автобусів місткістю до 100 пасажирів. Їх передбачається використовувати на маршрутах, що з'єднують спальні райони з центром міста.

Один з таких маршрутів в Запоріжжі успішно працює з кінця 2016 року - маршрут №18 «Бородинський мікрорайон - Південний мікрорайон». Його обслуговують десять стомісних автобусів марки «МАЗ», закуплені в минулому році для «Запоріжелектротрансу» за кошти міського бюджету.

Нагадаємо, також, в рамках співпраці України і Європейського інвестиційного банку, Запоріжжя вже в наступному році розраховує отримати кредитні кошти, на досить пільгових умовах, для придбання 55 автобусів і 10 електробусів. Також ведуться переговори і з іншими міжнародними фінансовими інститутами, щоб залучити кошти для оновлення рухомого складу комунального громадського транспорту.

В результаті у Запоріжжі планують поетапно довести частку комунального транспорту в сфері пасажирських перевезень до рівня більше 30%.