Для 5-ї міської дитячої лікарні придбали ультрасучасний УЗД-апарат експертного класу

08.11.2017 15:27

Новий УЗД-апарат дозволяє проводити якісну діагностику навіть у новонароджених дітей

У відділенні функціональної діагностики 5-ї міської дитячої лікарні проводяться діагностичні обстеження пацієнтів від народження до 18 років. Щорічно тут відбувається понад 40 тис. ультразвукових досліджень, більша частина з них - за допомогою стаціонарного УЗД-апарату. Ультразвукова апаратура, яка до теперішнього моменту була в лікарні, вже повністю відпрацювала свій експлуатаційний термін і не відповідає сучасним вимогам.

Щоб надавати своєчасну і якісну діагностику, за сприяння депутатського корпусу Запорізької обласної ради для лікувального закладу було придбано новий УЗД-апарат експертного класу. Обладнання оснащене трьома датчиками: секторним - для огляду внутрішніх органів, серця, головного мозку; конвексним - для діагностування проблем з внутрішніми органами і органами малого таза; лінійним - для огляду і діагностики захворювань щитовидної залози, лімфовузлів, м'яких тканин, а також кульшових суглобів у новонароджених.

Як розповів головний лікар КУ «Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко, особливість даного апарату в тому, що він дозволяє робити детальний огляд внутрішніх органів у новонароджених, що істотно спрощує діагностику і дозволяє надавати своєчасну лікарську допомогу найменшим пацієнтам.

- Завдяки спільним зусиллям міської влади та депутатського корпусу Запорізької обласної ради нам вдалося придбати ультрасучасний УЗД-апарат експертного класу. У місті всього три таких апарати. Тепер маленькі пацієнти отримали можливість безкоштовно проходити діагностичне обстеження на новітньому обладнанні. Своєчасна діагностика і профілактика захворювань істотно допомагають помітити і зупинити розвиток хвороб. Багато в чому це залежить і від якості діагностичного обладнання. За два роки міська влада суттєво оновила матеріально-технічну базу не тільки 5-ї дитячої, а й інших лікувальних установ міста. Так, комплексно і поетапно ми підвищимо якість надання медичної допомоги, адже здоров'я жителів Запоріжжя - пріоритет номер один для міської влади, - розповів заступник міського голові Анатолій Пустоваров.

Нагадаємо, завдяки реалізації міської програми оновлення матеріально-технічної бази міських лікувальних установ за 2016-2017 рр. 5-та дитяча лікарня була оснащена сучасним медичним обладнанням на загальну суму понад 15 млн. грн. За кошти міського бюджету було придбано 10 апаратів штучної вентиляції легенів, рентгенівські системи APPOLO, Calypso F, монітори пацієнта, 2 системи обігріву новонароджених, пульсоксиметри, лапароскопічний набір Karl Storz, 2 реанімаційних системи для новонароджених. Також автотранспортну службу лікарні поповнили 5 санітарних автомобілів.

5-а міська дитяча лікарня цілодобово надає багатопрофільну спеціалізовану, екстрену та планову медичну допомогу дитячому населенню Запоріжжя та області. У структурі лікувального закладу 16 клінічних відділень та 7 допоміжних, які забезпечують діагностичне, стаціонарне та амбулаторне лікування маленьких запоріжців.