Щодо доходів бюджету Запоріжжя за підсумками першого півріччя 2022 року

04.07.2022 20:20

Секретар міської ради Анатолій Куртєв звернувся до запоріжців:

- Запоріжці!

Я вже неодноразово говорив вам про те, що в умовах війни міський бюджет є дефіцитним. Сьогодні ж хочу трохи підбити підсумки півріччя і навести вам конкретні цифри.

Отже. За перші шість місяців поточного року до бюджету Запорізької міської територіальної громади надійшло доходів у сумі 4 мільярди та майже 457 мільйонів гривень. З них майже 791 мільйон – це трансферти з інших бюджетів. Станом на перше липня загальний фонд бюджету недоотримав майже 300 мільйонів гривень.

Найбільшим джерелом наповнення бюджету є податок з доходів фізичних осіб. Його надходження за півроку склало майже 97,5 відсотків від плану. Зокрема збільшився обсяг надходжень від податку з доходів військовослужбовців (на плюс майже 406 мільйонів гривень). А от що стосується податку на заробітну плату найманих працівників, то його недоотримано на суму понад 450 мільйонів. Це переважно пов’язано з простоями на багатьох підприємствах міста.

Окрім того, через часткове призупинення роботи малого та середнього бізнесу, а також через зниженням ставки єдиного податку для платників третьої групи, надходження єдиного податку у бюджет міста склало близько 93,5 відсотків від планових показників.

Також план по доходах спеціального фонду (а це зокрема екологічний податок і кошти від відчуження комунального майна) виконаний трохи більше ніж на 98,5 відсотків.

Тепер до більш низьких показників. Що стосується плати за землю, то за півроку бюджет отримав лише 77 відсотків від плану. Загалом недоотримано понад 111 мільйонів гривень. Окрім того, у зв'язку з тимчасовими обмеженнями реалізації алкогольних напоїв та у зв’язку зі зниженням попиту на їх придбання, а також через встановлення нульової ставки акцизу з пального, надходження по акцизному податку склали лише 62 відсотки від плану.

А от щодо трансфертів з державного бюджету, то рівень їх надходжень якраз дорівнює усім плановим показникам. Зокрема освітня субвенція, субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, субвенція на здійснення переданих видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я отримані на запланованому рівні.

Також зазначу, що незважаючи на усі труднощі та складні питання, ми продовжуємо забезпечувати фінансування різних галузей життєдіяльності міста та підтримувати функціонування важливих міських програм. Детальніше розповім вам про це вже найближчим часом.

А поки що – тихої усім ночі.