Як діяти громадянам під час повітряної тривоги

22.07.2022 13:20

Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради підготувало пам’ятку для громадян міста щодо дій під час повітряної тривоги.

З метою привернення уваги до населення доводиться сигнал оповіщення «УВАГА ВСІМ!» шляхом:

1. Включення електричних сирен, які дублюються протяжними гудками інших звукових пристроїв суб’єктів господарювання, транспортних засобів тривалість звучання попереджувального сигналу електричними сиренами становить ТРИ - П’ЯТЬ хвилин. За цим сигналом потрібно увімкнути радіо (Укр. Радіо Запоріжжя (FM-103,7 МГц), радіотрансляційні телевізійні приймачі (телеканали: Суспільне Запоріжжя, Алекс, МТМ) для прослуховування термінових повідомлень.

2. Застосунку «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА».

3. Повідомлень на офіційному сайті Запорізької міської ради (посилання: https://zp.gov.ua), публічному каналі в месенджері «Telegram» секретаря Запорізької міської ради (посилання на канал: https://t.me/kurtievofficial).

Перебуваючи у громадському місці, потрібно вислухати вказівки, інструкції адміністрації громадського місця та діяти відповідно до них.

Перебуваючи на вулиці, потрібно швидко, без паніки пройти до захисної споруди цивільного захисту, у разі відсутності їх поблизу – підземного пішохідного переходу, паркінгу або підвального приміщення.

Перебуваючи вдома:

1. Ввімкнути телевізор чи радіоприймач і уважно прослухати інформацію про характер тривоги.

2. За можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч.

3. Швидко одягнутися та одягнути дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номери телефонів батьків.

4. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло (автоматичну коробку, рубильник тощо).

5. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар) та найкоротшим шляхом прямувати до найближчого сховища чи укриття.

У разі відсутності поблизу вашого будинку сховища використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком. Якщо ви не почули сигнал загрози та у вас немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця в приміщенні: подалі від вікон, у коридор – під несучі стіні, або ванну.

Сигнал загрози може застати у будь-якому місці і у будь-який час. В усіх випадках необхідно діяти швидко, але спокійно, впевнено, без паніки.

Сигнал про завершення небезпеки «Відбій» передається через додаток «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» та радіотрансляційну мережу. За цим сигналом населення залишає захисні споруди цивільного захисту і повертається до звичних справ.