Щодо реорганізації міської дитячої лікарні №1

28.08.2022 20:25

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Сьогодні у продовження теми оптимізації медичної галузі хочу висвітлити питання реорганізації міської дитячої лікарні №1 шляхом її юридичного приєднання до міської дитячої лікарні №5.

Головна мета цієї оптимізації – це знову ж таки покращення якості надання маленьким пацієнтам медичних послуг та усунення в цих лікарнях дублюючих функцій.

Одразу хочу заспокоїти батьків Комунарського району. Не дивлячись на те, що статус юридичної особи буде закріплено за п’ятою дитячою лікарнею і підрозділи першої лікарні будуть структурними підрозділами п’ятої дитячої, у приміщеннях першої лікарні все одно продовжиться надання дітям амбулаторно-поліклінічної допомоги. Тобто дитину не потрібно буде везти до Хортицького району. Таким чином об’єднання лікарень жодним чином не вплине на доступність медичної допомоги.

До того ж, у разі відсутності або нестачі фахівців окремих спеціальностей, для надання амбулаторної допомоги у цій поліклініці будуть залучатися кваліфіковані медики, які зараз працюють у міській дитячій лікарні №5. При цьому ці медики будуть приїжджати в Комунарський район. Тобто маленькі пацієнти першої дитячої лікарні зможуть отримувати в приміщенні цієї лікарні ще більший спектр якісних поліклінічних послуг. Окрім того, у приміщеннях колишньої міської дитячої лікарні №1 буде працювати і денний стаціонар, в якому надаватимуть медичну допомогу дітям, які не потребують цілодобового перебування на ліжках. Також розглядається питання про те, щоб тимчасово розташувати там інфекційно-боксоване відділення.

Тепер хочу трохи пояснити, чому оптимізується саме перша дитяча лікарня, а не п’ята дитяча. Справа у тому, що п’ята має ряд суттєвих переваг. Вона є багатопрофільною і має новітнє діагностичне та лікувальне обладнання. Там надають консультації фахівці сімнадцяти видів спеціальностей, а також проводяться важливі дослідження, здійснюється функціональна діагностика і є повний спектр лабораторних обстежень. Окрім того, міська дитяча лікарня №5 забезпечує можливість цілодобового доступу до отримання спеціалізованої допомоги, у тому числі й інтенсивної терапії новонародженим та недоношеним дітям. Також у лікарні створено потужну діагностичну базу, а ще там функціонують параклінічні служби та виїзна неонатологічна бригада невідкладної допомоги та інтенсивної терапії. Окрім того, працюють травмпункт, реанімація, відділення анестезіології та інтенсивної терапії і хронічного діалізу.

Взагалі, порівнюючи ці два медичних заклади, достатньо сказати про те, що міська дитяча лікарня №1 уклала з Національною службою здоров’я договір лише за двома пакетами надання медичної допомоги. У той час як п’ята міська дитяча лікарня - за тринадцятьма пакетами. Також до складу міської дитячої лікарні №5 входить значно більше відділень, ніж до першої міської дитячої. Наприклад, у першій міській лікарні, на відміну від п’ятої, відсутнє хірургічне відділення.

Тож як бачите, міська дитяча лікарня №1 має значно менше можливостей для надання дітям медичної допомоги. Таким чином запланована реорганізація дозволить не лише провести адміністративні скорочення і запропонувати середньому та молодшому медичному персоналу нові робочі місця, а ще й значно покращить надання медичних послуг пацієнтам першої міської дитячої лікарні.

Запорізькі діти обов’язково отримуватиму якісну медичну допомогу.

Разом переможемо!

Тихої усім ночі!