У Дніпровському районі запоріжців навчали робити обереги

07.11.2022 17:20

Лялька-мотанка з давніх-давен в Україні виконувала роль оберега. Нині мистецтво створення цих ляльок набуло неабиякої популярності. У Центрі дитячої та юнацької творчості Дніпровського району організували майстер-клас, аби навчити запоріжців власноруч робити ці традиційні українські обереги.

Подібні мастер-класи у закладі позашкільної освіти проводять вже протягом семи місяців. Нині для участі запрошені містяни, які втратили житло через російську військову агресію. Учасники відзначають, що подібні заходи допомагають відволіктися від поточних подій та знижують рівень тривожності.

- Ці обереги уособлюють добро, світло та родинне тепло. Сьогодні Україна переживає складні часи, війна вплинула на багатьох людей та цілих сімей. Нехай же обереги у вигляді ляльок-мотанок принесуть нашим українцям, нашій любій Україні віру, надію та обов’язково перемогу, - зазначила директорка Центру дитячої та юнацької творчості Дніпровського району Олена Любич.

Традиційно для виготовлення ляльок-мотанок використовують природні матеріали. Крім того, у них відсутнє промальоване обличчя. Замість нього роблять хрест, або взагалі залишають цю частину ляльки порожньою. Також хрест обов’язково має бути присутній і на грудях оберега.

Окрім мотанок, учасники заходу також створювали янголів. Допомагала у виготовленні оберегів керівниця народно-художнього колективу «Стежинка» Центру дитячої та юнацької творчості Дніпровського району Людмила Войтенко. Готові вироби планують передати військовим.